Antallet af ikke-vestlige indvandrere femdoblet på 30 år

0
3624
En stor andel af ikke-vestlige indvandrerkvinder er ikke i job i følge rapporten "Indvandrere i Danmark 2018". Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Og antallet vil fortsætte med at stige, viser ny befolkningsprognose fra Danmarks Statstik

De sidste 30 år er antallet af ikke-vestlige indvandrere i Danmark blevet femdoblet, og i løbet af de næste 40 år vil antallet blive yderligere næsten fordoblet. Det viser en ny prognose fra Danmarks Statistik.

I 1988 var 95.025 ikke-vestlige indvandrere og efterkommere i Danmark, og i 2018 var tallet steget til 493.468. Det antal vil i 2060 være vokset til 867.258 personer, ifølge Danmarks Statistiks beregningerne.

Omsat til procenter, vil ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere om 42 år udgøre 13,1 procent af befolkningen. I dag er andelen 8,5 procent.

Udviklingen vil medføre markante ændringer i det danske samfund. 89 procent af de 40-64 årige har i dag dansk oprindelse. Om 40 år vil den andel være reduceret til 75 procent.

”Derfor vil det være nødvendigt, at der i de kommende år sker en stigning i indvandreres og efterkommeres beskæftigelsesfrekvenser,” skriver Danmarks Statistik i rapporten.

Omsat til hverdagsdansk betyder det, at en langt større andel af indvandrere skal i arbejde. Beskæftigelsesfrekvensen blandt ikke-vestlige indvandrere r nemlig markant mindre end blandt danskere. I 2016 var det kun 55 pct. ikke-vestlige mænd og 46 pct. ikke-vestlige kvinder i alderen 16-64 år, som var i job.

I dag udgør ikke-vestlige indvandrere 2,5 procent af aldersgruppen 65 år eller ældre. I 2060 vil de udgøre 10,6 procent, ifølge Danmarks Statistik.

Prognosen fra Danmarks Statistik viser, at andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere vil fortsætte med at vokse de næste 40 år.

S: Folkevandring mod Danmark og Europa

Prognosen vækker opsigt på Christiansborg. Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye siger til Berlingske, at ”Danmark som resten af Europa befinder sig midt i en folkevandring”. Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede mener, at rapporten understreger, at der skal fuldstændig styr på asyltilstrømningen.

”Tallene afslører, at det er så vigtigt, at vi ikke slipper tøjlerne nu. Vi ønsker ikke et helt anderledes Danmark end det, vi kender i dag,” siger han til avisen.