Væksten buldrer derudaf i København. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl forstår derfor ikke, at regeringen vil sætte yderligere skub i væksten i hovedstadsområdet med nyt hovedstadsudspil. Der er mere brug for fokus på resten af Danmark, skriver han i sit ugebrev
98.000 nye boliger, mindst 50.000 nye arbejdspladser, en helt ny bydel, flere byggemuligheder i omegnskommuner, ni kunstige øer ved Avedøre til 12.000 industriarbejdspladser og en femte motorvejsring rundt om København.
Sådan lyder nogle af målsætningerne for den danske hovedstad i regeringens nyeste udspil, “Danmarks hovedstad – Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet”. Det blev præsenteret torsdag på et pressemøde i Høje Taastrup med tre ministre, og bagefter var begejstringen stor hos regeringens egne partier.
Jan E. Jørgensen, Venstre-MFer valgt i København, skrev på Twitter:
”Jeg ville enormt gerne skrive mere om vores nye hovedstadsstrategi, men det kan jeg ikke med armene over hovedet,” skrev han begejstret.
Hos Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er armene imidlertid ikke op over hovedet. Han er kritisk overfor udspillet, som han ser som ét stort skridt væk fra strategien om et ”Danmark i bedre balance”, der skulle skabe vækst og udvikling i hele Danmark.
Kristian Thulesen Dahl skriver han i sit ugentlige nyhedsbrev:
”Det er fint med ambitioner for vores dejlige hovedstad. Men når nu København i forvejen har stor vækst, bør man så ikke i stedet have mere fokus på resten af Danmark”.
Ond cirkel skal brydes
DF-formanden peger på, at det allerede går rigtigt godt for den danske hovedstad. Efter 80ernes nedtur, hvor indbyggertallet i København faldt med 40.000, vendte udviklingen i København og i dag buldrer hovedstaden afsted. Men det er der andre områder, der ikke gør:
“Man skal ikke langt væk fra København, før man ser områder, hvor kommunerne kæmper en kamp for blot at sikre penge til basale velfærdsydelser til deres borgere. Skoler lukker, købmænd giver op og den sidste bus bliver sparet væk. Og på trods af at kommunerne har høje ambitioner om at tiltrække arbejdspladser – og nærmest vil forære grunde væk for at få virksomheder til at slå sig ned i netop deres område, så er det som oftest op ad bakke. Det gør, at borgerne i byen flytter væk. En ond cirkel, som skal brydes!,” skriver Kristian Thulesen Dahl.
“Man skal ikke langt væk fra København, før man ser områder, hvor kommunerne kæmper en kamp for blot at sikre penge til basale velfærdsydelser til deres borgere”
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, i sit nyhedsbrev
Brug for flere statslige udflytninger
Og den onde cirkel skal brydes med flere statslige udflytninger og et mere retfærdigt udligningssystem ”så vi sikrer mere ens velfærd til alle – uanset hvilket postnummer man bor i,” skriver Kristian Thulesen Dahl.
”I Dansk Folkeparti er vi slet ikke færdige med at tale om et ”Danmark i balance” – for vi har fortsat lang vej igen. Vi skal sørge for, at der kommer bedre uddannelsesmuligheder i hele landet og derfor vil vi blandt andet sikre, at 10 procent af alle universitetspladser fremover kommer til at ligge uden for de fire største byer. Det samme gælder for 50 procent af alle professionshøjskoler og erhvervsakademier,” skriver han – og slutter med en opfordring til regeringen:
”Hold nu fokus på hele Danmark! Det er bestemt godt og vigtigt at have en velfungerende hovedstad – men skal vi sikre et ”Danmark i balance” kræver det vedholdende og intensivt fokus på de områder af vort land, hvor tingene ikke kommer af sig selv”.
Regeringens hovedstadsudspil kan læses her: Danmarks hovedstad – Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet