Messerschmidt: Hvor er det rørende, at statsministeren nu vil tale om kultur og åndsliv

0
2769
Statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde mandag. Photo: Martin Sylvest / Scanpix 2020

Statsminister Mette Frederiksen bebuder på Facebook, at hun sammen med kulturministeren vil indkalde folk fra kunsten, kulturlivet, folkekirken mv. til en snak om kunst og åndsliv i en coronatid. Det sker efter to uger, hvor regeringen er blevet kritiseret for ikke at ville gøre nok for at hjælpe kulturen

”Jamen er det ikke rørende”. Sådan lyder DF-folketingsmedlem Morten Messerschmidts let ironiske kommentar på Facebook til, at statsminister Mette Frederiksen (S) nu inviterer repræsentanter fra kulturlivet til en snak om kultur og åndsliv i en coronatid.

Mette Frederiksens invitation kom torsdag formiddag i et facebookoplag – efter en uges tid, hvor der har været massiv kritik af regeringens manglende initiativer i forhold til at hjælpe kulturlivet.

Kulturminister Joy Mogensen var længe om at invitere til forhandlinger om en hjælpepakke til kulturlivet, og hun har fået hård kritik for et interview i Berlingske, hvor hun blev citeret for at sige at ”jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu”.

Artiklen i Berlingske torsdag med Joy Mogensens udtalelser tordag, som vækker vrede blandt både politikere og kulturfolk.

Flere kulturfolk har kritiseret ministeren for at være passiv og usynlig, og fredag skrev Dansk Folkeparti et brev til finansminister Nicolai Wammen, hvor han blev opfordret til at indkalde til forhandlinger om en særskilt hjælpepakke til kulturen.

Læs også: Musicaldirektørs appel: Hold nu jeres løfte – vi skal hjælpes, hvis vi skal klare den

Lørdag indkaldte kulturministeren så endelig til forhandlinger, men mandag havde skuffelsen over hendes tilbageholdenhed ikke lagt sig. 21 forbund fra kulturlivet gik ud med et åbent brev, hvor de opfordrede statsministeren til at komme på banen.

I brevet lød det:

”På trods af forhandlinger om plads til kulturlivets aktører i hjælpepakkerne, så er den grundlæggende dialog med kulturministeriet om vores reelle behov udeblevet. Alle andre brancher har nu fået hjælp, hvorfor er vi så dem, der skal holde for?,” skrev de 21 forbund.

Forsiden af Politiken mandag.

Kritikken viste sig også på anden vis. Dagbladet Politiken ryddede forsiden til et indlæg fra sin kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen, der i en overskrift stillede spørgsmålet: Er Joy Mogensen blevet klogere. Dagen efter fulgte Berlingskes kulturredaktør Anne Sophia Hermansen trop. I en stort opsat kommentar stillede hun spørgsmålet: Er Joy Mogensen den rigtige kulturminister?

Læs også: Hul i hjælpepakker truer kulturlivet – DF går til finansminister

Forsiden af Berlingske kultursektion tirsdag.

Men nu er regeringen på banen. Joy Mogensen har siden søndag indkaldt til en række forhandlinger. De første aftaler er landet, og i dag starter forhandlingerne om hjælp til de teatre og andre, som ikke kan få hjælp fra de øvrige hjælpepakker.

Og torsdag morgen skrev statsministeren så et længere indlæg på facebook. Overskriften var ”tanker om kunst, kultur og åndsliv – og alt det øjet ikke kan se”. Her skriver hun om kunsten og kulturens betydning – og slutter med denne invitation:

”Kulturministeren og jeg vil snart invitere kunstnere, kulturliv, folkekirken og andre til en snak – på video selvfølgelig – om situationen lige nu, og om hvordan vi kan sikre åndslivet i den her svære tid. Vi skal tage ansvar for hinanden, for hvem vi er og vil være. Den bedste udgave af os selv. Kunsten, kulturen og åndslivet er nerven i det,” lyder det.

Statsminister Mette Frederiksens opslag på facebook.

Det er den invitation, som DFs Morten Messerschmidt tydeligvis har svært ved at tage seriøst, efter at kulturministeren “har skullet trækkes til truget” for at få gang i forhandlingerne. Som Morten Messerschmidt skriver på Facebook:

”Jamen, er det ikke rørende? Mens kulturministeren gennem hele corona-krisen har skullet trækkes til truget for at hjælpe kulturen, så inviterer statsministeren nu “kunstnere, kulturliv, folkekirken og andre til en snak – på video selvfølgelig – om situationen lige nu, og om hvordan vi kan sikre åndslivet i den her svære tid”.

Hør nu: landets teatre, revyer, biografer samt skuespillere, sangere, tekstforfattere og mange andre har i en måned nu ikke anet, om de var købt eller solgt. Og selvom det sikkert er dejligt med en snak om åndslivet, var det måske på tide, at kulturministeren rent faktisk lavede nogle hjælpepakker, som kunne sikre, at der også er et kulturliv efter krisen?

Hmpf😲”.

“Mens kulturministeren gennem hele corona-krisen har skullet trækkes til truget for at hjælpe kulturen, så inviterer statsministeren nu kunstnere, kulturliv, folkekirken og andre til en snak”

Morten Messerschmidt på Facebook
Morten Messerschmidt på Facebook.