Messerschmidt: Godt at rektor stopper på Kunstakademiet

0
1960
En aktivistgruppe, der kaldte sig ”Anonyme Billedkunstnere”, fjernede denne buste af Frederik d. V fra kunstakademiets festsal og smed i Københavns Havn. Den blev fundet af dykkere et par dage senere. Busten var totalt ødelagt, hvilket hovedpersonen bag hærværket, en nu bortvist institutleder, kaldte en ”rematerialisering af værket”. Formålet med aktionen var ifølge aktivisterne at gøre opmærksom på Danmarks fortid som kolonimagt. Foto: Screenshot af Anonyme Billedkunstneres video fra aktionen

Men problemerne på det skandaleramte kunstakademi er ikke løst med rektor Kirsten Langkildes afgang, mener Morten Messerschmidt. Står det til DF, skal der vælges en bestyrelse til akademiet, der kan gøre op med det identitetspolitiske studiemiljø

Knap to måneder efter, at en institutleder på Kunstakademiet smed en gipsbuste af Frederik den V i Københavns Havn som led i en happening, er rektor Kirsten Langkilde nu fratrådt sin stilling. Rektors farvel kommer efter, at hun og kulturminister Joy Mogensen (S) ikke har kunnet nå til enighed om, hvad der skal til for at løse problemerne på det skandaleramte akademi.

Dansk Folkepartis kulturordfører Morten Messerschmidt glæder sig over rektors afgang:

”Det er glædelige nyheder, at samarbejdet afsluttes, for rektoren har vist sig ude af stand til at løfte opgaven med de identitetspolitiske kræfters destruktive fremmarch. Jeg glæder mig over, at kulturministeren tager den del alvorligt,” siger han til Kristeligt Dagblad.

“Rektoren har vist sig ude af stand til at løfte opgaven med de identitetspolitiske kræfters destruktive fremmarch”

Morten Messerschmidt, kulturordfører (DF), til Kristeligt Dagblad

Messerschmidt: Tag til Christiania for at diskutere identitetspolitik

Kristeligt Dagblad har fået aktindsigt i redegørelsen om Kunstakademiets studiemiljø. Her står der, at studiemiljøet ”i et vist omfang er præget af identitetspolitiske strømninger”. Den nu tidligere rektor Kirsten Langkilde mener, at der skal være plads til at diskutere identitetspolitik. Den holdning deler hun ikke med Morten Messerschmidt:

”Folk må selvfølgelig diskutere, hvad de vil, men det skal ikke foregå i en ramme, som hedder Det Kongelige Danske Kunstakademi. De må tage ud på Christiania og tale med deres venner om det derude i stedet for,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Problemer med ledelsesstrukturen

Morten Messerschmidt mener dog ikke, at problemerne er løst ved rektorens afgang. Han mener, at der skal gøres op med hele ledelsesstrukturen på Kunstakademiet.

Som det er nu, er det kulturministeren, som skal udpege akademiets rektor.

”Man bør i stedet sammensætte en bestyrelse, hvor der er en bredere skare af folk, som kan sørge for, at Kunstakademiet udvikler sig på en – ikke mindst for kunsten – positiv måde,” siger Morten Messerschmidt til Kristeligt Dagblad.

Sammen med resten af de borgerlige partier vil Dansk Folkeparti nu fremsætte et beslutningsforslag, hvor det foreslås, at der netop nedsættes en bestyrelse på Kunstakademiet.

Læs også:

Institutleder på Kunstakademiet ødelagde historisk statue: “Det var en happening”

Statue smidt i havnen af aktivister – nu er den fundet men ødelagt