Institutleder på Kunstakademiet ødelagde historisk statue: “Det var en happening”

0
9324
Den ødelagte statue, efter at dykkere bragte den i land sidste fredag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi har indrømmet, at det var hende, der smed en uvurdelig historisk statue i Københavns Havn. Institutlederen foklarer det som en “kunstnerisk happening”, der skulle udstille hykleri. Morten Messerschmidt: “Hun er skør i bolden”

Det var en af Det Kongelige Danske Kunstakademis egne institutledere, som i sidste uge var med til at stjæle og smide en gipsbuste af Kong Frederik d. V fra 1754 i Københavns Havn.

Det fortæller institutlederen Katrine Dickkinck-Holmfeld selv i et større interview med Politiken.

Statuen, som er et forstudie til rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads, er kaldt et af de vigtigste værker fra perioden. Den blev totalt ødelagt efter turen i havnen, men Katrine Dirckinck-Holmfeld, som er leder af akademiets institut for kunst, skrift og forskning, viser ingen tegn på anger over sit hærværk, som hun udførte som en del af en aktivistgruppe, der kalder sig “Anonyme Billedkunstnere”.

“Det er ikke hærværk. Det var en happening mod en gipsabstøbning, der findes i flere versioner. Kunstneriske happenings har jo i 100 år været brugt i kunsten,” siger hun til Politiken.

“Det er ikke hærværk. Det var en happening”

Katrine Dickkinck-Holmfeld, bortvist institutleder fra Det Kgl. Danske Kunstakademi

Ville “udstille hykleriet”…

Med en logik, som man skal være ekstremt venstreorienteret for at forstå, forklarer institutlederen, at ødelæggelsen skulle bruges til at sætte fokus på Danmarks fortid som kolonimagt og involveret i slavehandel for flere hundrede år siden.

“Jeg vil ikke skrive Frederik V ud af historien, men jeg vil gerne gøre plads til dem, han var med til at undertrykke. Derfor valgte vi en happening, der vendte det hele på hovedet og udstillede hykleriet,” siger Katrine Dickkinck-Holmfeld, som nu er bortvist fra akademiet.

Busten gik i stykker, da den blev smidt i havnen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Messerschmidt: Hun er skør i bolden

Institutlederens indrømmelse vækker stor forargelse på Christiansborg. Dansk Folkepartis kulturordfører Morten Messerschmidt vil have afklaret, om hærværket nyder opbakning hos ledelsen af akademiet, der er berygtet for at være voldsomt optaget af identitetspolitik.

“Gør man den slags vandalisme til sit projekt, så er man skør i bolden, og det skal have konsekvenser. Og så skal det nu skæres ud i pap fra rektoratet, at de tanker, vedkommende ligger inde med, er i modstrid med alt, hvad kunstakademiet står for. Det er her for at skabe og udvikle kunst, ikke for at nedbryde kunst,” siger Messerschmidt til Politiken.

Akademiets rektor Kirsten Langkilde understreger i en pressemeddelelse, at hun tager skarpt afstand fra institutlederens handling:

”Tyveri og hærværk er kriminelle handlinger – uanset konteksten. Det er på ingen måde acceptabelt, og jeg vil gerne understrege, at jeg tager skarpt afstand fra tyveriet og hærværket mod busten af Frederik V,” siger Kirsten Langkilde.

Minder om Taleban og Islamisk Stat

Tidligere professor på kunstakademiet Bjørn Nørgaard, der for 50 år siden var med til en af dansk kunsthistories mest berømte happenings, slagtningen af en hest i forbindelse med en udstilling på Louisiana, sammenligner ødelæggelsen med Taleban og Islamisk Stats destruktion af kulturarv.

“Denne taktik med at udrydde vores hukommelse, så vi glemmer, hvem vi er, og hvorfra vi kommer, ligner Isis’ bortsprængning af Buddha-figurer og Palmyra-ruinerne,” skriver Bjørn Nørgaard i et debatindlæg i Politiken, der har overskriften “At destruere fortiden er at destruere fremtiden”.

Læs også:

Anonyme aktivister smider statue af Frederik V i havnen

Ekspert: Ødelagt statue er et af de vigtigste kunstværker fra perioden