Ekspert: Ødelagt statue er et af de vigtigste kunstværker fra perioden

0
3252
Den ødelagte statue, efter at dykkere bragte den i land sidste fredag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Museumsinspektør Jakob Seerup sammenligner en venstreorienteret aktivistgruppes vandalisering af Frederik V-busten med Taliban og Islamisk Stats ødelæggelse af kulturhistoriske værker. DF vil have fordoblet straffen for vandalisering af kulturarvsminder

Den gipsbuste fra 1754 af Kong Frederik V, som en gruppe aktivister i sidste uge stjal fra Det Kongelige Dansk Kunstakademi og smed i Københavns Havn, hvor den nu er fundet i total ødelagt tilstand, er et af de væsentligste danske kunstværker fra perioden.

Det vurderer Jakob Seerup, der er museumsinspektør på Bornholms Museum og tidligere kurator på Nationalmuseet.

I et opslag på Facebook, kalder Jakob Seerup aktivisternes aktion ”en så grænseoverskridende kultur- og kunstfjendtlig handling”, at man ”kun kan sammenligne den med, hvad vi har set i Afghanistan og Syrien praktiseret af Taliban og Islamisk Stat”.

”Det var ikke bare en hvilken som helst buste, det var et originalt forarbejde til rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads – internationalt set formentlig det væsentligste kunstværk i Danmark fra perioden. Så væsentligt, at det er meningsløst at sætte en økonomisk værdi på værket,” skriver Jakob Seerup om busten, som er skabt af den franske billedhugger Jacques Saly.

“internationalt set formentlig det væsentligste kunstværk i Danmark fra perioden”

Jakob Seerup, museumsinspektør på Bornholms Museum
De sørgelige rester af Frederik V-busten. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Hætteklædte, alternative typer”

Aktivisterne, der kalder sig ”Anonyme Billedkunstnere”, viser i en video på nettet, hvordan de skruer statuen fra sin plads på kunstakademiet, putter den i plastiksæk og tager den med til Københavns Kanal ved Knippelsbro og smider den i havnen.

Hvornår det er sket, fremgår ikke, men et vidne, som arbejder i nærheden, fortalte fredag til Politiken, at han et par dage tidligere havde set en gruppe på ”10 alternative typer med hættetrøjer” smide statuen i havnen.

Ved hjælp af undervandskameraer lokaliseres Frederik V-busten på bunden af Københavns Havn. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dykkere fandt fredag statuen på bunden af havnen. Som det fremgår af billederne, er den total ødelagt. Jakob Seerup opfordrer alle, der måtte have set noget, til at videregive deres oplysninger til politiet:

”Når en gruppe af ti “anonyme kunstnere” ved højlys dag går ud til havneløbet og smider et kunstværk i havnen, så sker det i 2020 ikke uden, at der er masser af dokumentation. Ikke blot den “kunstneriske” film, der er blevet delt på en hjemmeside, som jeg ikke vil gøre reklame for. Disse ti mennesker, der er så selvretfærdige og skinhellige og missionerende og selvglade, at de føler sig berettiget til at smadre vores fælles kulturarv, de har naturligvis taget billeder og selfies hele vejen. Og de har med garanti også delt billeder på sociale medier. Det har de slet ikke kunnet lade være med i deres selvoptagethed,” skriver Jakob Seerup på Facebook.

Busten af Kong Frederik V er blevet opstillet på kajen af Københavns Havn, hvorefter den smides i havnen. Fra Anonyme Billedkunsteres video

Meldt til politiet

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt meldte fredag sagen til politiet. Han skriver i anmeldelsen:

”For undertegnede er det afgørende, at de tendenser, som ses i USA, hvor oprørske og selvretfærdige grupper søger at tage sig selv til rette og således ændre i folkets historie, ikke vinder indpas i Danmark. Historien tilhører hele det danske folk – og kan følgelig debatteres. Men vandalisme må aldrig tolereres. Der skal derfor følgelig slås konsekvent på den slags”.

Også Akademiraadet, som ejer busten, har anmeldt sagen til politiet:

“Vi er kede af, at der er begået dette hærværk. Busten er blevet ødelagt, og den var en del af den kunstsamling, som vi administrerer. Det er jo en vigtig kulturel samling, så det er et stort kunstnerisk tab,” siger formanden Milena Bonifacini til Politiken.

“det er et stort kunstnerisk tab”

Milena Bonifacini, formand for Akademiraadet
Kunstakademiet på Carlottenborg i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DF: Straffen skal skærpes

Dansk Folkeparti fremsatte for blot en uge siden et beslutningsforslag om at øge straffen for vandalisering af kulturarvsminder. DF foreslår, at strafferammen for at vandalisere kulturarvsminder, mindesmærker og lignende skal fordobles samt at straffen i udgangspunktet skal være fængsling.

Læs DFs beslutningsforslag her.

Morten Messerschmidt siger til ditOverblik, at der må rejses et erstatningskrav mod aktivisterne for ødelæggelsen.

“Vil gøre opmærksom på Danmarks fortid som kolonimagt”

Anonyme Billedkunstnere forklarer deres aktion med, at ”de vil gøre opmærksom på Danmarks fortid som kolonimagt”. Ifølge aktivisternes logik er der en sammenhæng mellem Frederik V og slavehandel, fordi han forærede Charlottenborg til kunstakademiet. Charlottenborg er oprindelig bygget af Ulrik Christian Gyldenløve, som var involveret i slavehandel, og kunstakademiets første præsident var Adam Gottlob Moltke, der var formand Asiatisk Kompagni, som drev slavehandel. Det var kompagniet, som betalte den nu ødelagte buste og rytterstatuen.

Weekendavisen har i en række artikler beskrevet, hvordan identitetspolitik fylder ekstremt meget på kunstakademiet. I følge avisen skulle der bl.a. cirkulere lister på uddannelsen med navne på studerende, som man skal undgå at komme i klasse med eller få atelier sammen med, fordi de ikke har den politisk korrekte indstilling. Det beskrives også, hvordan studerende holder øje med, om andre studerende eller lærere overskrider grænser indenfor køn, magt, identitet eller race.

Læs også: Anonyme aktivister smider statue af Frederik V i havnen

Den ødelagte statue af Frederik V er bragt i land igen. Busten af Frederik V står normalt på Kunstakademiets Billedkunstskoler. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix