Anonyme aktivister smider statue af Frederik V i havnen

0
10447
En aktivistgruppe, der kaldte sig ”Anonyme Billedkunstnere”, fjernede denne buste af Frederik d. V fra kunstakademiets festsal og smed i Københavns Havn. Den blev fundet af dykkere et par dage senere. Busten var totalt ødelagt, hvilket hovedpersonen bag hærværket, en nu bortvist institutleder, kaldte en ”rematerialisering af værket”. Formålet med aktionen var ifølge aktivisterne at gøre opmærksom på Danmarks fortid som kolonimagt. Foto: Screenshot af Anonyme Billedkunstneres video fra aktionen

En statue af Det Kgl. Kunstakademis stifter Kong Frederik d. V er blevet stjålet og smidt i Københavns Havn af en anonym kunstnergruppe, “fordi han støttede slaveri”. DFs kulturordfører Morten Messerschmidt har meldt sagen til politiet

Ud fra en logik, som man skal være ekstremt venstreorienteret for at forstå, har en gruppe, der kalder sig Anonyme Billedkunstnere, stjålet en buste af Kong Frederik V fra 1754 og smidt den i Københavns Havn.

Statuen stod på Det Kgl. Kunstakademi på Charlottenborg på Kgs. Nytorv, som Frederik V skænkede til kunstakademiet i 1754. Charlottenborg blev bygget i 1670erne af Ulrik Christian Gyldenløve, som var involveret i slavehandel. Derfor, lyder logikken hos Anonyme Billedkunstnere, skal Frederik V smides i havnen:

“Ved at synke Frederik V i kanalen ønsker vi at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort, men stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker inde og uden for kunstakademiet. Vi ønsker en kunstverden, der forholder sig til og tager ansvar, ikke kun for fortidens handlinger, men for de måder hvorpå kolonialismen stadig er aktiv i dag,” skriver kunstnergruppen på hjemmesiden www.idoart.dk/blog.

På hjemmesiden kan man se en video, hvor statuen med Frederik V skrues af sin plads på akademiet, placeres på havnekanten og slutteligt kastes i vandet. Der er i følge Weekendavisen tale om gipsbuste, der er skabt af billedhugger Jacques Saly som et forstudie til rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads.

OPDATERING: Statue smidt i havnen af aktivister – nu er den smadret

Den anonyme kunstnergruppe, som formentlig er studerende på akademiet, viser i en video, hvordan de fjerner statuen fra sin plads på akademiet.

DF-næstformand melder til politiet

Dansk Folkepartis næstformand og kulturordfører Morten Messerschmidt er oprørt over aktionen. Så snart han blev opmærksom på sagen, skrev han en anmeldelse til Københavns Politi. Her skriver han blandt andet:

“For undertegnede er det afgørende, at de tendenser, som ses i USA, hvor oprørske og selvretfærdige grupper søger at tage sig selv til rette og således ændre i folkets historie, ikke vinder indpas i Danmark. Historien tilhører hele det danske folk – og kan følgelig debatteres. Men vandalisme må aldrig tolereres. Der skal derfor følgelig slås konsekvent på den slags,” skriver han.

Busten af Frederik V er smidt i havnen.

Konservativ rådmand: Vanvittigt

Den konservative rådmand og formand for Kultur- og Fritidsudvalget på Frederiksberg, Nikolaj Bøgh, reagerer også skarpt. Han skriver på Twitter, at sagen er meget alvorlig og at kulturministeren straks må gribe ind.

Nikolaj Bøgh siger til Berlingske:

“Jeg synes, det er vanvittigt. Der er tale om et hovedværk i dansk og europæisk kunst. Der er tale om grundlæggeren af den skole, som de her mennesker går på. Det er på alle måder absurd,” siger Nicolaj Bøgh.

“Det er en identitetspolitisk happening, der minder om det, vi har set i USA med ødelæggelser af historiske monumenter af personer, som man er uenige med. Det skal vi ikke acceptere i Danmark. Man kan ikke lave om på historien, og det bliver ikke gjort om ved, at man smider et kunstværk i havnen,” tilføjer han.

ditoverblik har kontaktet Det Kgl. Kunstakademi for at få en kommentar fra rektor Kirsten Langkilde. Vi vil bl.a. gerne vide, hvilke skridt akademiet selv har taget, efter at tyveriet og vandaliseringen af Frederik V-busten blev opdaget. Vi opdaterer denne artikel, når vi har kommentar fra rektoren eller andre fra akademiets ledelse.

OPDATERING: Statue smidt i havnen af aktivister – nu er den smadret