Statue smidt i havnen af aktivister – nu er den fundet men ødelagt

0
7841
Den ødelagte statue af Frederik V er bragt i land igen. Busten af Frederik V står normalt på Kunstakademiets Billedkunstskoler. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dykkere har hentet statuen af Frederik V op fra Københavns Havn. Billeder viser, at statuen er blevet ødelagt af turen i vandet

En 266 år gammel gipsstatue af Kong Frederik V, som en gruppe aktivister har stjålet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og smidt i Københavns Havn, er nu bragt i land igen af dykkere fra By & Havn.

Men statuen er ødelagt. Det ses tydeligt på billeder, som Schanpix netop har offentliggjort fra dykkeraktionen.

Statuen er brækket over i flere stykker, hovedet er smadret og det sækkelignende materiale, som gipsafstøbningen er lavet på, stikker ud.

Den ødelagte statuen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det er en aktivistgruppe, Anonyme Billedkunstnere, som har stjålet og vandaliseret statuen. I en video, som de har lagt på nettet, forklarer de aktionen med, at Frederik V, som grundlagde kunstakademiet ved at skænke Charlottenborg til akademiet i 1754, støttede slavehandel, fordi Charlottenborgs bygherre, U.F. Gyldenløve, havde slaveskibe.

Meldt til politiet af Messerschmidt

DFs næstformand Morten Messerschmidt har politianmeldt tyveriet og vandaliseringen af statuen. Han skriver på Facebook:

“Hvad fanden bilder disse typer sig ind? Uanset hvad man mener om danske konger og danmarkshistorien, har ingen ret til den form for vandalisme!! Jeg håber, at politiet ser på sagen med stor alvor! Der er selvsagt ingen, som har lov til at smadre vores allesammens danmarkshistorie. Vi kan debattere den, ja. Men vold og vandalisme skal altid mødes med loven i hånd..!”.

Busten af Frederik V er skabt af billedhugger Jacques Saly i 1754. I følge Weekendavisen er der tale om et forstudie til rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads.

Kunstakademiet ønsker pt. ikke at kommentere sagen yderligere overfor ditOverblik.

Læs også: Anonyme aktivister smider statue af Frederik V i havnen

Aktivisterne fra “Anonyme Billedkunstnere” har opstilet busten af Kong Frederik V på havnekajen. kort efter smed de den havnen. Fra Anonyme Billedkunsteres video