DF kritiserer hemmelighedskræmmeri: Kræver svar om valg af frikommuner

0
1471
Social- handicap- ældre- og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkepartis social- og ældreordfører Karina Adsbøl har spurgt finansminister Nicolai Wammen (S), hvorfor regeringen har valgt syv kommuner ud til et frikommuneforsøg. Nu har hun fået svar fra Wammen – men hun er bestemt ikke tilfreds med svaret

Regeringen vil give syv kommuner fuldstændig frihed på enten folkeskole-, dagtilbud- eller ældreområdet i tre år. Det meddelte statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale i oktober.

Det drejer sig om disse syv kommuner: Helsingør Kommune er Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg udvalgt som frikommuner. De syv kommuner får frihed på disse områder:

– Helsingør og Rebild skal have frihed på daginstitutionsområdet.
– Esbjerg og Holbæk vil kunne sætte folkeskolen fri.
– Viborg, Langeland og Middelfart vil kunne få frihed på ældreområdet.

DF’er: Hvorfor disse kommuner?

Men hvorfor er det disse syv kommuner, regeringen har udvalgt? Det har DFs ældre- og socialordfører Karina Adsbøl forsøgt at få et svar på fra finansminister Nicolai Wammen.

Svaret fra ministeren lyder:

”Det har været et vigtigt hensyn i udvælgelsen af de syv kommuner, at de repræsenterer en spredning på en række relevante parametre, herunder kommunestørrelse og geografisk placering, svarer ministeren foruden en redegørelse om selve forsøget”.

Det svar er Karina Adsbøl dog ikke tilfreds med.

”Jeg får ikke svar på, hvorfor regeringen har udvalgt netop de syv kommuner. Har de særlige udfordringer? Har de ønsket at blive frikommuner? Jeg vil gerne høre, hvorfor det lige netop skulle være dem. Især fordi de hidtidige frikommuneforsøg er blevet nedlagt,” siger hun til Danske Kommuner – og fortsætter:

”Jeg kan godt forstå de borgmestre, der undrer sig over, hvordan regeringen har fundet de syv kommuner. Derfor vil jeg nu stille nogle opfølgende spørgsmål, som ministeren ikke så let kan glide af på”.

Frikommuneforsøgene træder i kraft fra næste år.