Covid-19: Vaccine klar inden jul

0
1637
Pfizer-BioNTech COVID-19s vaccine kan være frigivet inden nytår. Foto: REUTERS/Carl Recine

Efter ugers smøl fremrykker EU sin deadline for afgørelse om den første vaccine mod Covid-19. Med en afgørelse på mandag kan de første danskere vaccineres i juledagene

Mødet på mandag i den såkaldte CHMP-komité, der rådgiver EU om medicin til mennesker, er rykket godt en uge frem. Hvis man bliver enige om at godkende den meget lovende vaccine fra amerikanske Pfizer og tyske Biontech, bliver der tale om en egentlig godkendelse og ikke blot en nødtilladelse til brug som i USA. Dermed kan flyene med dybfrossen vaccine starte allerede inden jul.

EU’s lægemiddelagentur EMA har tidligere talt om en mulig godkendelse den 29. december og som vi har fortalt her i ditoverblik.dk, så har især Italien presset på for at alle lande i EU skal starte med at vaccinere på samme dag. Og det skulle så være når italienerne er klar til at vaccinere en gang i slutningen af januar.

Storbritannien har sat gang i vaccinationerne. Her på et hospital i Wolverhampton. REUTERS/Carl Recine

Tysk kritik

Men så sagde tyskerne fra. Tyskernes sundhedsminister, Jens Spahn, har arbejdet for en hurtigere beslutning i kulissen og sagde for to dage siden til pressen, at det hele vist kunne gå lidt hurtigere. Og så rettede EU ind, for han gælder som en mulig afløser for den magtfulde kansler Angela Merkel og er selv mere proaktiv og velanset end mange af sine andre kolleger i EU.

Selv var Merkel i dag ganske begejstret og nærmest royal i sit udtryk. Ifølge avisen Bild sagde hun på et internt møde for sine partifæller i Forbundsdagen:

”Det er godt. Det er så ikke en nødtilladelse, som i en række andre lande, men er en regulær tilladelse. Vi har glædet os over den nyhed.”

Tyskerne er klar med deres egen vaccineplan, hvorefter tyskerne bliver vaccineret i seks bølger. Først i køen er alle over 85 år og alle beboere på plejehjem – sidst i køen er alle under 65 år uden særlige sygdomme eller udsatte jobs.

Kilder: EMA, Spiegel, Bild