Covid-19: EU nøler med vaccinerne

0
2477
Briterne har indledt deres vaccinationsprogram mod covid-19. 90-årige Margaret Keenan blev som den første vaccineret. Foto: JACOB KING/Ritzau Scanpix

Briterne vaccinerer og fra tirsdag ventes også sundhedspersonale i USA at kunne få det vaccinestik, som hele verden venter på. EU nøler fortsat

Mens EU-lederne på ugens topmøde gør sig til af at være blevet enige om nogle fjerne klimamål, svigter de i forhold til Covid-19. Deres eksperter vil først love at komme med deres vurdering af den første af de nye vacciner i juledagene – i dag gav deres amerikanske kolleger grønt lys til vaccinen fra Pfizer/BioNTec. Med daglige globale dødstal, der begynder at klatre over 10.000, vil forsinkelserne koste tusinder af menneskeliv.

I princippet har de europæiske eksperter de samme oplysninger til rådighed som de amerikanske. Men i det videnskabelige udvalg, der rådgiver de amerikanske sundhedsmyndigheder i FDA, var man ikke i tvivl. En godkendelse fra selve FDA ventes derfor i løbet af kort tid og fra tirsdag kan de første amerikanere udenfor testprogrammer derfor blive vaccineret.

Vaccinen fra Pfizer/BioNTec, som de amerikanske myndighedcer har givet grønt lys til. Foto: John Maniaci/UW health/Handout via REUTERS

Måske først om seks uger

Med en godkendelse efter jul kan vi herhjemme først blive vaccineret i det nye år. Og står det til italienerne, så kan vi først håbe på et stik i slutningen af januar. De presser hårdt på i EU for at sikre, at alle lande kan starte vaccinationer på samme dag.

Det vil sige: at man starter, når italienerne er klar. Det vil de først være i slutningen af januar. Italien var og er et af de lande i Europa, der er hårdest ramt af denne corona virus. Alligevel har man kun købt ind til at kunne vaccinere 1,7 millioner italienere i første omgang ud af mere 60 millioner indbyggere.

De 1,7 millioner omfatter sundhedspersonale og sikkerhedsstyrker. Først derefter kan de ældre i landet blive vaccineret, når de ellers bliver kontaktet af deres egen læge. Og hvis de er heldige – næsten hver fjerde italiener er over 65 år og dermed i farezonen.

Italienerne kæmper også med et andet problem. De vil nemlig gerne have deres egen app, der kan overvåge vaccinationsprogrammet. Og den er forsinket.

Kilder: New York Times, Corriere della Serra, Krone