Statsminister Mette Frederiksen (S) skal onsdag svare på spørgsmål fra Morten Messerschmidt om Facebookvideo, som ekspert kalder “klokkeklart brud på reglerne”
Det var et klokkeklart misbrug af embedsværket, da statsminister Mette Frederiksen (S) sidste søndag fik embedsfolk til at producere en video til hendes private facebookside.
Det fastslog juraprofessor Sten Bønsing fredag i Weekendavisen, og det får nu DFs Morten Messerschmidt til at stille spørgsmål om sagen til statsministeren. Spørgsmål, som statsministeren skal besvare mundtligt i Folketingets spørgetid onsdag eftermiddag.
Morten Messerschmidt vil have Mette Frederiksen til at bekræfte, om det var kommunikationsenheden tilknyttet regeringen.dk, som producerede videoen. Han vil vide, om hun er enig med eksperter i, at det er i strid med reglerne. Og han vil vide, hvad statsministeren vil gøre fremover for at undgå, at ministre får hjælp af embedsfolk til deres private politikerprofiler.
Nødvendigt med skarp kontrol
Selv er Morten Messerschmidt ikke i tvivl om, at statsministeren har brudt reglerne, og han undrer sig over, at hun ikke lod Socialdemokratiets egen pressetjeneste producere den omstridte video. For, som Morten Messerschmidt siger, bør det stå i enhver ministers håndbog, at private aktiviteter skal holdes adskilt fra de ministerielle.
”Det er underligt, at der ikke er en eneste af statsministerens mange rådgivere, der har sagt til hende at man ikke må sammenblande de to ting. Der begynder desværre at være en hel serie af eksempler på, at statsministeren har problemer med at overholde de mest grundlæggende regler for, hvordan man agerer som minister. Derfor er det vigtigt, at Folketinget fører skarp kontrol med regeringen,” siger Morten Messerschmidt.
Embedsmænd skal være partineutrale
I Facebook-videoen ønskede statsministeren glædelig 2. søndag i advent, og efter lidt hyggesnak om familiejul og hjemmebag annoncerede hun, at regeringen ville indkalde til et pressemøde dagen efter, hvor den ville offentliggøre nye coronarestriktioner.
Videoen var optaget på Marienborg, statsministerens embedsbolig, men den blev kun offentliggjort på facebookprofilen “Mette Frederiksen”, og her skriver Mette Frederiksen selv, at “jeg fører ikke profilen som statsminister”. Dermed er profilen privat, og embedsfolk må ikke administrere ministres private profiler på sociale medier på grund af princippet om partipolitisk aktivitet.
“Det er et klokkeklart misbrug af embedsværket,” siger professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, til Weekendavisen.
“Hun omgår kravene til offentlige myndigheder ved at få embedsfolk til at producere et klip som dette til sin private profil. Princippet om neutralitet er til for, at det offentlige ikke bidrager til at en minister kan genvælges eller profilere sig på det privat. Det svarer til, at embedsmænd ordner hendes vasketøj. Og det er et problem. Man må ikke profilere sig personligt på, at man sidder på statsapparatet. Så er det for nemt at blive siddende på statsmagten,” siger Sten Bønsing.
“Man må ikke profilere sig personligt på, at man sidder på statsapparatet”
Sten Bønsing, professor i forvaltningsret, til Weekendavisen
Sammensmeltning af regering og parti
Regeringen er tidligere blevet kritiseret for sine ansættelser af presserådgivere og spindoktorer med en fortid i Socialdemokratiet eller tætte bånd til ministrene. Morten Messerschmidt ser Facebook-sagen som et eksempel på, at regeringsapparatet og Socialdemokratiet smelter sammen.
”Denne regering gør hvad den kan for at politisere embedsapparatet. Derfor bør det mindste fejltrin påkalde sig stor interesse fra Folketinget, der har til opgave at kontrollere regeringen. Og det her er ikke et lille fejltrin. Hvis vi ikke får stoppet det her nu, får vi et regeringsapparat, der servicerer Socialdemokratiet,” siger Morten Messerschmidt.
”Denne regering gør hvad den kan for at politisere embedsapparatet”
Morten Messerschmidt
Læs også: