Eksperter: Statsministeren brød reglerne med Facebook-video

0
3523
Statsminister Mette Frederiksen meddelte søndag på Facebook, at der var en større nedlukning på vej i dele af Danmark. Foto: Fra Mette Frederiksens facebookside

Statsminister Mette Frederiksen fik embedsmænd til at producere video til sin private facebookside. Det er “klokkeklart misbrug af embedsværket”, siger professor Sten Bønsing til Weekendavisen. DF har kaldt statsministeren i samråd om hendes brug af sociale medier

Da statsminister Mette Frederiksen (S) søndag i sidste uge delte en video på sin Facebookside, hvor hun fra Marieborg ønsker god 2. søndag i advent og varsler nye coronarestriktioner, brød hun reglerne. Det vurderer to eksperter overfor Weekendavisen.

Den velproducerede video, hvor statsministeren i stearinlysets skær taler hyggeligt om hjemmebag og juletraditioner inden hun varsler, at regeringen mandag vil holde et pressemøde om nye coronarestriktioner, er nemlig produceret af kommunikationsenheden bag Regeringen.dk, regeringens officielle hjemmeside. Men den er delt på hendes private Facebookside, og dermed bryder statsministeren reglerne for ministres brug af sociale medier. Det siger professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, til Weekendavisen

Embedsværket må nemlig ikke bidrage til private profiler på grund af “princippet om partipolitisk neutralitet”. Her skal ministrene benytte sig af partiansatte, og det er ikke sket i det konkrete tilfælde. Weekendavisen har spurgt Socialdemokratiets pressetjeneste, og her oplyser man, at det er folkene bag Regeringen.dk, der har stået for produktionen.

“Det er et klokkeklart misbrug af embedsværket,” siger Sten Bønsing til Weekendavisen.

Det er et klokkeklart misbrug af embedsværket”

Sten Bønsing, professor i forvaltningsret, til Weekendavisen

“Hun omgår kravene til offentlige myndigheder ved at få embedsfolk til at producere et klip som dette til sin private profil. Princippet om neutralitet er til for, at det offentlige ikke bidrager til at en minister kan genvælges eller profilere sig på det privat,” siger professoren, som konstaterer, at en statsminister heller ikke må få embedsmænd til at ordne sit vasketøj.

“Man må ikke profilere sig personligt på, at man sidder på statsapparatet. Så er det for nemt at blive siddende på magten,” siger Sten Bønsing til Weekendavisen.

Videoen er delt på Mette Frederiksens private facebookprofil. Hun gør selv opmærksom på, at hun ikke fører denne side som statsminister.

“På høje tid de lærer reglerne”

Professor emeritus i statskundskab, Tim Knudsen, mener også, at videoen er et brud på reglerne:

“Det er ikke godt. Statsministerens folk er nødt til at fortælle hende, hvor grænsen går. Kender de ikke reglerne for deres arbejde, er det på høje tid at lære dem,” siger Tim Knudsen till Weekendavisen.

I følge avisen siger reglerne, at ministrene skal deklarere tydeligt, om det er som privat person og dermed som partipolitiker eller som minister, de optræder på de sociale medier. Hvis det sidste er tilfældet, er ministeren omfattet af forvaltnings- og offentlighedsloven samt ministeransvarsloven og så må embedsfolk gerne hjælpe. Men det var ikke tilfældet med statsministerens adventsvideo, der blev offentliggjort på facebookprofilen “Mette Frederiksen”, statsministerens private politikerside.

En “hygge-nygge-nisse-video” kaldte en journalist statsministerens opslag. En professor mener, at videoen ikke er bare er hyggelig. Den er også et brud på reglerne for ministres brug af embedsværket.

Statsministeren skal forklare sig i samråd

Søndagens adventsvideo er i forvejen omdiskuteret. Mange mediefolk har kritiseret, at statsministeren gik på Facebook med et budskab om coronarestriktioner i stedet for at stille op til interviews, og statsministeren er kaldt i et samråd, hvor hun skal svare på spørgsmål om sin brug af sociale medier.

Det er Dansk Folkepartis Peter Skaarup, der har stillet en række spørgmål til statsministeren, som han vil have besvaret i et samråd. Peter Skaarup mener, at statsministeren fravælger den kritiske presse. Hun stiller således sjældent op til interviews, og på de mange corona-pressemøder har journalisterne kun mulighed for at stille to spørgsmål. Forholdet til pressen er ikke blevet bedre af, at statsministeren, som er pressens minister, har begrundet sin brug af Facebook med, at aviserne har faldende oplag.

”Det er helt i orden at benytte sociale medier som politiker. Her kan man komme ud med sine budskaber uanfægtet af journalisternes kritiske spørgsmål. Men når det er sagt, så må landets statsminister også forvente at skulle svare på kritiske spørgsmål fra journalister. Det er vigtigt at landets medier kan holde magthaverne i ørene, og det har hele denne regering gået i mod med deres mange skriftlige svar og uvilje til at stille op,” sagde Peter Skaarup i sidste uge til ditOverblik.

Statsministeriet har ikke kommenteret kritikken fra eksperterne.

Læs artiklen i Weekendavisen her

Læs også: DF kritiserer Mette F.: Hun vil hellere på Facebook end møde kritiske journalister