Statsminister Mette Frederiksen bruger Facebook fremfor pressen til vigtige udmeldinger. Det kritiseres af redaktører og journalister. Nu skal statsministeren svare på spørgsmål om sin pressehåndtering fra DFs Peter Skaarup
Hun er pressens minister, men statsminister Mette Frederiksen (S) får et stadig mere anstrengt forhold til pressen. Senest er forholdet blevet yderligere belastet, efter at statsministeren har valgt at bruge Facebook fremfor kritiske medier til vigtige udmeldinger midt i coronakrisen.
Søndag gik statsministeren på Facebook for at fortælle, at der var nye corona-stramninger på vej. Det skete i en video optaget i statsministerens embedsbolig på Marienborg. Her annoncerede Mette Frederiksen i stearinlyset skær og efter sød snak om familiejul og klejner og vaniljekranse, at regeringen “hen over weekenden har forberedt en geografisk, målrettet og delvis nedlukning”.
Hun fortalte, at regeringen ville fortælle mere om nedlukningen på et pressemøde mandag formiddag. Derefter lukkede hun ned, uden at være tilgængelig for opfølgende spørgsmål fra journalister. Det var hun først på pressemødet mandag kl. 12 – og her var der vanen tro kun plads til to spørgsmål pr. journalist, og flere landsdækkende medier nåede slet ikke at stille spørgsmål.
Mediechef: Undergraver demokratiet
Efterfølgende er statsministeren blevet kraftigt kritiseret af journalister og redaktører. I forvejen er mange medier utilfredse med, at S-regeringens ministre er meget svære at få i tale og primært afgiver skriftlige svar via deres pressemedarbejdere, og søndagens “hygge-nygge-nisse-video”, som en Politiken-journalist kalder det, ses som endnu et eksempel på, at statsministeren personligt helst vil undgå kritiske interviews.
“Ubegribeligt at statsministeren melder ud på SoMe på denne måde – uden at stille op til kritiske spørgsmål fra danske medier,” skrev Anne-Marie Dohm, adm. direktør og ansv. chefredaktør på Radio4, søndag på Twitter.
Anders Krab-Johansen, koncernchef i Berlingske Media, er også kritisk:
“På langt sigt undergraver det demokratiet, som vi alle sammen har kært. Den kritiske udveksling mellem presse og magthavere er sund for de politiske beslutninger”,” siger han i et interview med Journalisten.
“Den kritiske udveksling mellem presse og magthavere er sund for de politiske beslutninger”
Anders Krab-Johansen, koncernchef i Berlingske Media, til Journalisten
DF-spørgsmål til statsministeren
Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup deler kritikken, og han vil nu have Mette Frederiksen til at svare på, hvorfor hun hellere går på Facebook end stiller op og svare på kritiske spørgsmål.
Peter Skaarup har stillet disse spørgsmål til statsministeren:
Statsministerens udmeldinger via de sociale medier underlægges ikke kritiske spørgsmål på samme måde, som udmeldinger via den etablerede presse – vil statsministeren oplyse begrundelsen for fravalget af etablerede medier med deres mulighed for at stille kritiske spørgsmål til fordel for sociale medier?
Hvorfor finder statsministeren det passende, at statsministeren som pressens minister formidler væsentlige budskaber til danskerne via sociale medier og samtidig fravælger at udtale sig til de etablerede medier?
Hvorfor finder statsministeren det rimeligt, at danskerne skal følge statsministeren eller andre af regeringens ministre på Instagram eller Facebook for at være orienteret om, hvad der foregår i relation til coronahåndteringen?
Statsministeren: Aviserne har jo faldende oplag
Mette Frederiksen har selv afvist kritikken fra medierne. Hun sagde på mandagens pressemøde, at regeringen ”gør, hvad den kan for at stå til rådighed”, og hun forsvarer bl.a. brugen af sociale medier med, at aviserne har faldende oplag, hvilket gør det nødvendigt at bruge andre veje til at nå danskerne:
”Vi arbejder efter at være tilgængelige på så mange platforme og i så mange medier og sammenhænge som muligt. Det gælder både os politikere og myndighederne, og det vil vi blive ved med at være, fordi det er vigtigt, at der er et højt informationsniveau i Danmark,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet i et svar til fagbladet Journalisten.
Skaarup: Medierne skal kunne holde magthaverne i ørerne
Peter Skaarup mener ikke, den forklaring holder vand. Han er selv flittig på de sociale medier men stiller også gerne op til interviews, og landets statsminister må gøre det samme, mener han:
”Det er helt i orden at benytte sociale medier som politiker. Her kan man komme ud med sine budskaber uanfægtet af journalisternes kritiske spørgsmål. Men når det er sagt, så må landets statsminister også forvente at skulle svare på kritiske spørgsmål fra journalister. Det er vigtigt at landets medier kan holde magthaverne i ørene, og det har hele denne regering gået i mod med deres mange skriftlige svar og uvilje til at stille op,” siger han til ditOverblik.
“Det er vigtigt at landets medier kan holde magthaverne i ørene, og det har hele denne regering gået i mod med deres mange skriftlige svar og uvilje til at stille op”
Peter Skaarup, gruppeformand, til ditOverblik
Mette Frederiksen og regeringen indkaldte til et pressemøde mandag, hvor journalister kunne stille spørgsmål. Hvorfor er det ikke godt nok?
”Problemet er at hun kun giver kritiske journalister to spørgsmål. Med det kan man ikke nå meget. Hun bør være mere åben over for pressen og dermed mere åben over for det danske folk. Det er vigtigt for mig, at vi politikere giver danskerne et reelt billede af hvad der foregår og ikke et skønmaleri på Facebook,” siger Peter Skaarup.