Lindholm-model inspirerer Østrig

0
2694
En delegation fra Folketinget besøgte i sidste uge Kalvehave og den nærliggende ø Lindholm, som skal huse et nyt udrejsecenter for kriminelle asylansøgere. Dansk Folkepartis Martin Henriksen og Peter Skaarup deltog i besøget. Lindholmplanerne har nu inspireret Østrig, skriver den østrigske avis Kronen Zeitung. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019

Efter en række mord begået af migranter overvejer den østrigske regering at indføre lejre for afviste, kriminelle migranter. Ifølge avisen Krone indgår de danske planer for Lindholm i overvejelserne

 ”Dette er en særlig situation, og jeg er klar til at bryde med vores tabuer i forhold til voldelige asylansøgere,” har den østrigske indenrigsminister Herbert Kickl fra det indvandringskritiske parti FPÖ udtalt. Han taler om situationen som ”national nødværgesituation” og foreslår, at alle afviste og kriminelle migranter skal tvinges til at opholde sig et bestemt sted.

Den østrigske indenrigsminister Herbert Kickl fra det indvandringskritiske parti FPÖ. Foto: Parlamentsdirektion / PHOTO SIMONIS

Som på det fremtidige center på Lindholm taler østrigerne om centre, hvor afviste og kriminelle migranter vil blive tvunget til at opholde sig, indtil deres situation er afklaret. Som avisen Krone skriver, så har Danmark ved flere lejligheder fået opbakning fra Østrig til sin stramme udlændingepolitik. Og nu henter man så inspiration fra den danske model.

Ligesom tyske medier, der tilbage i december har skrevet udførligt om Lindholm, fremhæver også de østrigske medier, at modellen er omstridt. De østrigske politikere slår også knuder på sig selv for at undgå ordet ’lejr’, der kan give mindelser om nazi-tiden. Men vreden i landet er stor i landet efter den seneste række af mord, og nu er indenrigsminister altså klar til at bryde med dette tabu.

Serie af mord

Henover jul og nytår blev der begået flere mord på kvinder af migranter, der i flere tilfælde stod til at blive udvist (Læs bl.a. denne i ditOverblik). Det seneste mordoffer var en mand, der torsdag stukket ned af en tyrkisk statsborger. Tyrkeren blev for ti år siden udvist og fik forbud mod at opholde sig i hele Schengen-området.

Det afholdt ham ikke fra at vende tilbage i januar og han mødte op på et socialcenter og krævede kontanthjælp (der hedder Grundsicherung i Østrig). Under sit første besøg opførte han sig aggressivt overfor medarbejdere på socialcentret og forlod stedet uden en afklaring. Torsdag kom han så tilbage, og selvom han blev lovet en afklaring samme dag, gik han amok.

Ifølge østrigsk politi fik han fat på en lang køkkenkniv og gik til angreb på centrets chef, en 49-årig familiefar. Han døde senere af sine sår, mens det lykkedes politiet at tilbageholde tyrkeren. Det var i øvrigt netop lederen af socialcentret, som for ti år siden meddelte tyrkeren, at han var uønsket i Østrig og resten af Schengen området.

Tidligere artikler:

Østrig rystet efter nyt drab i migrantkredse

Stor vrede i Østrig over nyt mord i migrantkredse