DF: Du skal kunne vælge kød, som ikke er halalslagtet

0
1259
Når der serveres kylling i børnehaven eller på sygehuset, så skal du kunne vælge kød, der ikke er halalslagtet, mener DF.

Dansk Folkeparti vil lovsikre, at køkkener i offentlige institutioner skal tilbyde kød, som med sikkerhed er halalfrit. Det vil ingen andre partier i Folketinget være med til. “Vi skal ikke indføre mere detailstyring fra Christiansborg,” siger integrationsministeren

Står det til Dansk Folkeparti, skal du kunne vælge halalfrit kød i offentlige institutioner, på sygehuse og på plejehjem. Partiet vil have Folketinget til at lovsikre retten til at vælge kød, som med sikkerhed ikke er slagtet efter den muslimske, rituelle slagtemetode. Men dét forslag er der ingen opbakning til i Folketinget.

Fredag stod Dansk Folkeparti bag en forespørgselsdebat i Folketinget om halalfrit kød. Her afviste de øvrige borgerlige partier og Socialdemokratiet ideen. Det samme gjorde venstrefløjen.

Dansk Folkepartis Claus Kvist Hansen var sit partis ordfører på forslaget. Han forklarede, hvorfor Dansk Folkeparti mener, at det skal sikres ved lov, at man i offentlige institutioner kan vælge halalfrit kød:

”I dag giver vi muslimer mulighed for at tilvælge halalkød, men vi giver ikke borgerne mulighed for at blive fri for halal. Friheden til at vælge, går næsten kun den ene vej. Vi ønsker, at der skal være en tilsvarende mulighed for at vælge fra. Desværre oplever vi, at retten til at vælge halalfrit ikke tages alvorligt. Derfor er Folketinget nødt til at lovgive,” sagde Claus Kvist Hansen.

DF-ordføreren vurderer, at mange borgere ønsker at kunne fravælge halalkød.

”Det kan enten være fordi de er modstandere af slagtemetoden, det kan være fordi de ikke ønsker at en fremmed religion skal definere, hvordan deres mad tilberedes, eller det kan være fordi, de ikke ønsker at understøtte det halalafgiftssystem, som er forbundet med produktionen af halalkød,” sagde Claus Kvist Hansen.

“Desværre oplever vi, at retten til at vælge halalfrit ikke tages alvorligt. Derfor er Folketinget nødt til at lovgive”

Claus Kvist Hansen, Dansk Folkeparti

Støjberg: Skal løses lokalt

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er enig med Dansk Folkeparti, at der skal værnes om dansk madkultur. Men hun mener ikke, at lovgivning er den rigtige vej at gå.

”Den her type spørgsmål er bedst egnet til at blive løst lokalt. Derude hvor man skal have madplanerne til at gå op. Vi skal ikke indføre mere detailstyring fra Christiansborg. Det skal selvfølgelig være helt almindelig dansk skik og brug, der gælder, men det har jeg også tillid til, at man kan sikre ude i kommunerne”.

Socialdemokratiet mener heller ikke, at Folketinget skal blande sig.

”Vi har den holdning, at de ansvarlige politikere i kommunerne og regionerne skal have lov at træffe beslutningen. Hvis en kommunalbestyrelse vil lægge beslutningen ud til institutioner og plejehjem, så bakker vi det op, og vil de træffe beslutningen på rådhuset, så bakker vi det op,” sagde socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye.

Horsens Kommune, hvor Claus Kvist Hansen også er kommunalpolitiker, er en af de kommuner, hvor det er besluttet, at borgerne skal kunne fravælge halalkød i kommunale institutioner.

Læs også:

Borgerne kan fremover kræve at få ikke-halalslagtet kød i Horsens’ institutioner

Kan udenrigsministeren garantere, at halalafgifter ikke går til terror?