DF: Dobbeltmorder skal ikke have hjemrejsestøtte

0
2223
Morten Messerschmidt kalder det en totalt falliterklæring, at Europa-Parlamentet selv betaler for at få bragt interviews med danske parlamentarikere. Foto: Carsten Lundager

DF mener, at staten skal undlade at udbetale 100.000 kroner i hjemrejsestøtte til en syrisk mand, der har slået sin kone og 9-årige søn ihjel. Ministerium mener ellers, at det vil være grundlovsstridigt at stoppe udbetalingen. ”Men så må vi tage en sag i retten med morderen,” siger DFs næstformand Morten Messerschmidt

Dansk Folkeparti har ikke opgivet at få standset udbetalingen af hjemrejseydelse til Hussein Abbas, der har slået sin kone og deres 9-årige søn ihjel i Syrien.

Jurister i Udlændinge- og Integrationsministeriet vurderer ellers i et nyt notat, at det ikke muligt at standse udbetalingen af den anden rate af ydelsen på ca. 100.000 kroner. Det sker med den begrundelse, det vil være i strid med grundlovens §73, der handler om menneskets ejendomsret. Men den konklusion vil DF ikke lade sig standse af.

DFs næstformand Morten Messerscmidt mener, at staten om muligt skal gå rettens vej for at forhindre, at pengene udbetales:

“De penge skal IKKE til Syrien. Melder familiemorderen sig ved byretten i København, tager vi den sag,” skrev Messerschmidt i weekenden på Twitter.

Han oplyser, at DF nu vil indkalde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et samråd om sagen. Hvis ministeren ikke er enig i, at udbetalingen skal tilbageholdes, vil DF rejse et beslutningsforslag eller en hasteforespørgsel, der skal pålægge regeringen at standse udbetalingen.

Mattias Tesfaye: Vi kan ikke bryde grundloven

Folketinget har allerede sagt nej til at udbetale pengene. Det skete i juni, hvor Dansk Folkeparti fik opbakning fra hele Folketinget til et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at ændre repatrieringsloven, så man ikke kan få udbetalt 2. rate, hvis man begår alvorlig kriminalitet efter udbetalingen af 1. rate.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye sagde dengang, at “hver en sten skulle vendes” i forsøget på at forhindre, at Hussein Abbas får de sidste 100.000 kroner. Men efter at ministeriets jurister nu har fastslået, at grundloven står i vejen, har ministeren opgivet at gøre mere:

“Grundloven beskytter ejendomsretten. Normalt er det noget, som vi skal være rigtigt glade for er nedfældet i grundloven. Men i dette tilfælde, så beskytter loven desværre forbryderen,” siger Mattias Tesfaye til BT.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fotograferet under et  samråd tirsdag i udlændinge- og integrationsudvalget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Han afviser, at regeringen kan vælge at se stort på grundloven:

“Vi kan som regering og myndigheder aldrig bryde grundloven. For hvornår gør vi det så næste gang? Det er en glidebane mod et lovløst samfund,” siger ministeren til BT.

Pia Kjærsgaard: En skandale

DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard kalder sagen en skandale. ”Det gør ondt langt ind i sjælen, så uretfærdigt det er,” siger hun til BT. Hun mener bl.a. det skal undersøges, om Hussein Abbas har snydt med sociale ydelser, da han var i Danmark. Hvis det er tilfældet, kan nogle af pengene tilbageholdes:

”Det er noget, som vi bør se på. Og ellers så må juristerne se på sagen igen og gøre alt, hvad de kan, for at finde et juridisk smuthul. Pengene skal først udbetales i det nye år, så der er stadig tid at løbe på,” siger Pia Kjærsgaard til BT.

Stenet ihjel

Sagen om Hussein Abbas er blevet afdækket grundigt at Kristeligt Dagblad. Ifølge avisens dækning, rejste 58-årige Hussein Abbas i februar til Syrien efter at have fået udbetalt første rate på 120.000 kroner af sin repatrieringsydelse fra Nyborg Kommune. Få uger efter forsvandt hans kone Huda Ali Ahmed fra Danmark. Hun var angiveligt blev lokket til Syrien af sin mand, og hun blev kort efter fundet myrdet sammen med sin 9-årige søn. Begge var blevet slået ihjel ved hjælp af stening. Hussein Abbas har efterfølgende erkendt dobbeltdrabet overfor kurdiske myndigheder, og han sidder nu varetægtsfængslet i Syrien.

Huda Ali Ahmed blev angiveligt myrdet, fordi hun ikke ville flytte med sin mand til Syrien. Hun havde arbejde og var glad for at bo i Danmark, hvilket angiveligt gjorde manden rasende.

Tidligere artikler på ditOverblik om sagen:

DF vil have lukket hul i loven: Dobbeltmorder skal ikke have hjemrejsestøtte

DF samler flertal uden om regeringen: Morder skal ikke have hjemrejsestøtte

Regeringen støtter nu DF-forslag om at stoppe støtte til morder