Foreninger kan omdannes til moskéer uden at skulle søge tilladelse

0
3393
Arkivfoto

I Helsingør Kommune blev en ’familieklub’ pludselig til en moské, uden at byrådet kunne forhindre det. Planloven skelner nemlig ikke mellem kulturelle og religiøse aktiviteter. Nu vil Dansk Folkeparti have lavet planloven om

Det startede officielt som en ”familieklub” med te-drikning og billard på programmet. Men da ansøgningen var godkendt af kommunen, blev ”familieklubben” udvidet til en moské. Og det var helt efter reglerne. For lokalplanen tillader kulturelle aktiviteter, og kulturelle aktiviteter kan, ifølge planloven, også være religiøse.

Sådan er situationen på Løvdalsvej i Helsingør, hvor en arabisk forening – Nour-ul Islam – har kunnet etablere en moské, uden at det har krævet en særlig godkendelse hos kommunen. Der står nemlig i lokalplanen, at det er tilladt at drive erhverv og privat service på adressen, og at privat service også omfatter kulturelle aktiviteter.

”Dermed kan vi ikke gøre noget for at forhindre, at der åbnes en moské. Hvis vi i alle lokalplaner skulle skrive, at der ikke må foregå kulturelle aktiviteter, ville det jo gå ud over hele foreningsdanmark. Så ville ældreklubber, fodboldklubber, bridgeklubber osv. også blive ramt. Det er jo et kæmpe problem,” siger byrådsmedlem og 2. viceborgmester for Dansk Folkeparti i Helsingør, Marlene Harpsøe.

”Pif, paf, puf – så er der en ny moské”

Hun blev klar over problemstillingen, da DF i foråret bad kommunen om en redegørelse for, hvordan man kan forhindre etableringen af moskéer. Her kom det frem, at planloven forhindrer, at byrådet kan blande sig, hvis det er tilladt at drive kulturelle aktiviteter.

”Jeg tror, at der vil poppe rigtig mange moskeer op rundt omkring, hvis ikke vi får ændret planloven og får adskilt kulturelle og religiøse aktiviteter. Så vil vi se mange kulturelle foreninger med muslimsk baggrund, som – pif, paf, puf – pludselig bliver til en moské, uden at byrådet kan blande sig,” siger Marlene Harpsøe.

Marlene Harpsøe, byrådsmedlem og folketingskandidat, Dansk Folkeparti.

Ministre i samråd om moské-sag

Da hun blev opmærksom på problemet, tog hun fat i DFs næstformand Morten Messerschmidt, der er valgt i Nordsjælland. Messerschmidt kaldte efterfølgende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd sammen med Nye Borgerliges Mette Thiesen.

Dét samråd fandt sted fredag, og her kom der ikke noget klart svar fra regeringen om, hvorvidt den vil være med til at ændre planloven.

“I det omfang, der er brug for lovændringer, afviser vi ingenting. Vi har bare det lille budskab, at vi er ikke principielt imod moskeer, og vi ønsker ikke, at der skal stå i planloven, at man ikke må bygge moskeer i Danmark. Vi er ikke principielt imod moskeer, men vi er imod, hvis det er antidemokratiske kræfter, der står bag,” sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

“vi er ikke principielt imod moskeer, og vi ønsker ikke, at der skal stå i planloven, at man ikke må bygge moskeer i Danmark”

Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister

Erhvervsminister Simon Kollerup havde heller ikke noget klart svar. Han nøjedes med at sige, at hvis et politisk flertal ønsker det, kan planloven laves om. Samtidig pegede han på, at ”der er forskellige andre værktøjer”, der kan benyttes, hvis man vil bremse en moské.

“Hvis man som kommune ønsker at tage fat om de udfordringer der kan opstå omkring etableringen af en moske, er der releativt mange handlemuligheder. Man kan for eksempel udlægge et område til erhverv- eller boligområde. Men hvis man har sagt, at der kan være kulturelle aktiviteter, så kan man ikke gå ind og sondre og sige, at det må gerne være en bogklub, men det må ikke være nogen, der praktiserer en tro,” sagde ministeren.

Morten Messerschmidt på fredagens samråd.

Messerschmidt: Snigende islamisering

Morten Messerschmidt kalder sagen fra Helsingør et eksempel på snigende islamisering af Danmark. Han efterlyste på samrådet et klart svar på, om regeringen vil være med til at ændre planloven:

“Er det ikke rimeligt, at hvis man sidder i et byråd, har man krav på at vide, om der bliver bygget en moské? Sagen fra Helsingør er udtryk for den totale laissez faire, der har hersket, når det gælder islamiseringen. Det er da ikke rimeligt, at et rum til at drikke te, kan blive til et bederum, uden politikerne skal tage stilling til det,” sagde Morten Messerschmidt.

Marlene Harpsøe er dybt skuffet over ministrenes udmelding på samrådet:

”Jeg synes samrådet viste, at vi har en handlingslammet regering, der ikke ved, hvad den vil på det her område. For det haster. Vi har travlt, hvis vi skal forhindre, at der kommer flere og flere moskeer,” siger Marlene Harpsøe.