DF samler flertal uden om regeringen: Morder skal ikke have hjemrejsestøtte

0
11289
Morten Messerschmidt under 1. behadligen i Folketinget af DFs beslutningsforslag. Fra Folketings-TV

Dansk Folkeparti fik torsdag opbakning fra et flertal i Folketinget til et beslutningsforslag, som skal pålægge regeringen at ændre repatrieringsloven, så en syrisk mand, der har slået sin kone og søn ihjel, ikke kan få udbetalt 100.000 kr. af den danske stat

Står det til et flertal i Folketinget, skal der hurtigst muligt laves en ændring af repatrieringsloven, så en syrisk mand, der har stenet sin kone og søn ihjel i Syrien, ikke får udbetalt 2. rate af sin hjemrejsestøtte på ca. 100.000 kroner.

Folketinget behandlede torsdag et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om ændring af repatrieringsloven, og her lykkedes det DF at samle et flertal uden om regeringen. Samtlige blå partier støttede forslaget, og da SF også valgte at bakke op, var regeringen i mindretal.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil også ændre loven. Men han vil først indkalde til forhandlinger i efteråret, og det er alt for sent, mener Dansk Folkeparti. For dermed kan lovændringen ikke nå at forhindre, at den 58-årige Hussein Abbas modtager anden rate, der skal udbetales om otte måneder. I forvejen har han fået 120.000 kroner i første rate. Det skete i februar, hvorefter han rejste fra Danmark til Syrien, hvor han få uger senere slog både sin kone, Huda Ali Ahmad, og deres 9-årige ihjel.

Kristeligt Dagblad har dækket sagen grundigt, og ifølge deres dækning, så forsvandt Huda Ali Ahmed fra Nyborg på Fyn, hvor hun boede med parrets tre børn. Hun blev angiveligt lokket til Syrien, hvor Hussein Abbas nu har tilstået, at han har myrdet både sin kone og søn ved at stene dem ihjel. Årsagen skulle være, at Huda Ali Ahmed ikke ville flytte med til Syrien.

Regeringen: Nej til lovgive ud fra enkeltsag

Socialdemokratiet afviste at støtte DFs forslag med den begrundelse, at der er brug for en grundigere juridisk undersøgelse, før repatrieringsloven kan ændres, samt at det vil være i strid med grundloven at haste en lov igennem, der skal have tilbagevirkende kraft.

”Det vil ikke være rigtigt, hvis Folketinget går ind og hastelovgiver på baggrund af en konkret sag,” sagde udlændinge- og integrationsministeren.

Han var dog indstillet på at undersøge, om det er muligt at standse udbetalingen af 2. rate til Hussein Abbas.

”Jeg mangler at se sort på hvidt, at det ikke kan lade sig gøre. Men jeg har fået at vide, at det ser svært ud. Men jeg synes, at vi skal vende hver en sten på det her område,” sagde han.

Kristeligt Dagblad har afdækket sagen om den 58-årige Hussein Abbas, der fik repatrieringsstøtte, rejste til Syrien – og slog sin hustru og søn ihjel.

Messerschmidt: Dybt skuffende

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er dog ikke imponeret over ministerens tilsagn. Han forstår ikke, at regeringen ikke bare tilslutter sig DFs forslag.

”Det er dybt, dybt skuffende at høre integrationsministeren. Vi er alle sammen bestyrtede og forstemte over dte, der angiveligt er sket. Og så siger ministeren, at man ikke kan nå at ændre loven. Der er intet, hverken i grundloven eller forretningsordenen, der forhindrer, at ministeren fremsætter et lovforslag nu, som vi kan nå at hastebehandle,” sagde Morten Messerschmidt og mindede om, hvor mange hastelove, der er blevet vedtaget af Folketinget de sidste tre måneder.

SF: Vi skylder Huda at forhindre støtte

Mens Morten Messerschmidt var utilfreds med regeringens ”smøl på smøl på smøl”, som han sagde, så havde han til gengæld ros til SFs Halime Oguz, der holdt en længere, følelsesladet tale om drabet på Huda Ali Ahmed. SFeren mener, at Folketinget skylder Huda at forhindre, at hendes drabsmand får støtten udbetalt.

Halime Oguz sagde efter debatten til kisteligt Dagblad:

”Det her er ikke, som ministeren siger, lovgivning, man kan vente med at lave. Om otte måneder står Hudas drabsmand til at få udbetalt pengene. Vi bliver nødt til at gøre noget nu og her. Huda blev dræbt i februar, nu er det juni, så vi har ventet længe nok”.

Hele debatten kan ses her – den starter efter 2 timer og 34 minutter

Læs også: DF vil have lukket hul i loven: Dobbeltmorder skal ikke have hjemrejsestøtte

DFs beslutningsforslag kan ses her