DF: Forbyd Tyrkiet at drive moskeer i Danmark

0
6395
Den tyrkiske stormoské ”Brabrand Ulu Cami” i Aarhus, som hører under Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse. Foto: Jakob Søgaard Clausen

Det tyrkiske religionsministerium Diyanet står bag moskeer og kulturhuse i Danmark. DF vil have sat en stopper for den tyrkiske indflydelse

Over 30 moskeer og kulturhuse i Danmark er direkte styret af det tyrkiske religionsministerium, Diyanet, der ligger i Ankara. Organisationen Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, der er oprettet af Diyanet, ejer bygningerne og hver uge udsendes den religiøse tekst, der skal holdes ved fredagsprædiken. Meget ofte er teksten skrevet af Diyanet i Tyrkiet, og mange af imamerne er udsendt fra samme ministerium.

Men det skal være slut nu, mener Dansk Folkeparti. DF har netop fremsat et beslutningsforslag, som lægger op til at forbyde det tyrkiske religionsministeriums aktiviteter på dansk jord.

Imamer spionerede for Erdogan

For Diyanets tilstedeværelse i Danmark er ikke bare et spørgsmål om lidt assistance til at udlægge koranen og hjælp med fredagsbønnen. Diyanet bruges aktivt til at fremme den tyrkiske præsident Recep Erdogans radikale udlægning af islam, og ministeriet, som har fået sit budget firedoblet siden 2010, står direkte under præsidenten. Moskeerne fungerer derfor som en slags parallelambassader for den tyrkiske regering, skriver DF i sit beslutningsforslag, som Morten Messerschmidt er ordfører på.

”Der er en direkte linje mellem organisationen og den politik, præsidenten fører – indenrigs såvel som udenrigs. Overalt i Europa spreder den sine indflydelsesrige fangarme, dels gennem de tyrkiske ambassader og dels gennem moskéer og muslimske kulturhuse. Især efter kupforsøget har det tyrkiske religionsministerium, Diyanet, aktivt brugt sine imamer i udlandet til at spionere for den tyrkiske stat – også i Danmark,” skriver DF.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan kontrollerer religionsministeriet Diyanet, som driver moskeer og kulturhuse i Danmark. Imamer ved danske moskeer har spioneret mod herboende tyrkere. Foto: ADEM ALTAN/Ritzau Scanpix

Således kunne Berlingske i 2019 bringe et interview med en tidligere imam, som fortalte, at imamerne ved 27 moskéer i Danmark har spioneret til fordel for Erdogan.

“Hver tredje måned blev vi skriftligt bedt om at sende oplysninger om de folk, der kom i moskeerne, til Diyanet i Tyrkiet. Vi skulle angive deres etniske baggrund og politiske synspunkter,” fortalte den tidligere imam, der af hensyn til sin sikkerhed var anonym.

Stop Erdogans indflydelse

I følge Dansk Folkeparti er det åbenlyst, at Diyanet bruges aktivt til gennem moskeer og tyrkiske, islamiske kulturcentre at føre politik på dansk og europæisk jord. Helt uacceptabelt, mener DF, som derfor vil pålægge regeringen:

“… at igangsætte initiativer, som forhindrer præsident Erdogan igennem sit religionsministerium at påvirke muslimer såvel som ikkemuslimer i Danmark. Forslagsstillerne opfordrer derfor til at standse den tyrkiske regerings indflydelse på moskeer og islams udbredelse i Danmark gennem det tyrkiske religionsministerium, Diyanets, finansiering eller ledelse af moskeer og kulturhuse i Danmark,” hedder det i beslutningsforslaget.

DFs beslutningsforslag kan læses her

Læs også:

Så tæt er båndet mellem Erdogan og de tyrkiske moskéer i Danmark

Byrådsflertal siger ja til kulturhus med moské, selv om lokalplan forbyder moské

Tyrkisk kvinde på anklagebænken: Spionerede mod Erdogans modstandere i Danmark