Biden starter heksejagt

0
1810
Præsident Joe Biden taler ved et møde i Det Hvide Hus i tirsdags. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Den nye præsidents team har ikke blot skiftet omkring 1000 topfolk ud i det amerikanske statsapparat, men har også indledt en jagt på alle i staten, der har været loyale over hans forgænger

Denne jagt på relativt almindelige embedsfolk støder mange amerikanere. Selv USA’s mest magtfulde avis, New York Times, der i de sidste to år kritiserede Donald Trump dagligt og på stort set hver side i avisen, åbner nu det kritiske øje. I en artikel om udrensningerne i staten skriver avisen i dag sågar, at det var en voldsom anderledes tilgang til de ansatte sammenlignet med Trump – og det var ikke ment positivt overfor Biden.

Avisen taler netop om udrensninger – rooting out. Nogle medarbejdere har sendt på orlov med beskeden om, at de ikke skal forvente at vende tilbage. Andre er direkte blevet fyret – uden hensyn til personen eller til om det egentligt er lovligt.

Et eksempel er Victoria Coates, der var chef for USA’s informationstjeneste i Mellemøsten. Hendes kontrakt siger klart, at hun har mindst to år på jobbet og at hun kun kan fyres, hvis hun bliver dømt for en alvorlig forbrydelse. Hun fik at vide af Bidens team, at man var ligeglad med hende og hendes kontrakt.

Fyringen af Donald Trumps personlige læge har også fået en del omtale. Her var man så forhippet på at komme af med manden, der passede Trump under hans Covid-19 sygdom, at man brød med gamle regler om, at præsidentens læge altid er aktiv i den amerikanske hær. En lille ting, men som New York Times og andre bemærker er det overordnede mål at få ryddet ud i alt, hvad Trump har efterladt – uanset hvad.

Joe Biden underskriver en af de mange executive orders, som han har signeret i sine første dage i præsidentstolen. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Skingert

Teamet omkring Joseph R. Biden begynder allerede nu at lyde lige så skingert som Trumps folk gjorde midtvejs i forløbet. Kritikken fra New York Times fik hans kommunikationschef Kate Bedingfield helt op i diskanten. Særligt en leder, der stillede spørgsmålstegn ved alle de mange, hidsige administrative afgørelser fra Biden og hans team, gjorde hende vred.

Vi har tidligere her i ditoverblik fortalt om stablerne af såkaldte executive orders, som præsident Biden skrev under på med et helt arsenal af nye fyldepenne. Afgørelser der fejer Trumps beslutninger væk uden hensyn til landets sikkerhed eller til folks økonomi – som i beslutningen om igen at lade medicin som insulin stige i pris. Flere afgørelser end hvad en håndfuld af hans forgængere klarede på deres første uger – og afgørelser, der ikke er blevet debatteret eller stemt om i Kongressen.

Mange af de samme ting har New York Times nu på lederplads kritiseret. Man bemærker at de mange hidsige ordrer fjerner rejsestop for folk fra lande, hvor der er aktive terrornetværk. Byggeriet af den meget omtalte mur mod Mexico, der faktisk nød stor opbakning under Bidens tidligere chef Obama, bliver stoppet med en underskrift – og omvendt skal alle, der er på føderalt land bære maske.

Den kritik gjorde Bedingfield vred:

”Så mit spørgsmål er, hvilke af præsidentens ordrer, der ændrede Donald Trumps politik, ville avisen så gerne have, at han ikke skulle forfølge?”

Hendes retoriske spørgsmål tager ikke højde for, at avisens kritik handler om, at den slags vigtige afgørelser måske ikke bare afgøres af Biden på eftermiddag – men faktisk diskuteres politisk.

Kilder: New York Times, New York Post, Wall Street Journal