DF kræver svar fra Mette F: Hvorfor løj du om coronanedlukning?

0
6743
Statsminister Mette Frederiksen (S) ved det seneste pressemøde om coronasituationen, der blev holdt torsdag aften i Spejlsalen i Statsministeriet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Rapport viser, at statsminister Mette Frederiksen løj, da hun påstod, at nedlukningen af Danmark skete efter myndighedernes anbefaling. DFs gruppeformand Peter Skaarup kræver forklaring fra statsministeren. “Det skal have et efterspil,” siger han

Statsminister Mette Frederiksen (S) talte usandt, da hun lukkede landet ned på et pressemøde den 11. marts 2020.

Det viser en rapport om regeringens corona-håndtering, som blev offentliggjort fredag.

På pressemødet den 11. marts sagde statsministeren:

”Derfor er myndighedernes anbefaling, at vi lukker ned for al unødvendig aktivitet på de områder i en periode. Vi anlægger et forsigtighedsprincip”.

Men det var ikke myndighedernes anbefaling. Rapporten, som er bestilt af Folketinget, viser, at regeringen og Sundhedsstyrelsen tværtimod var uenige om, hvordan coronavirussen skulle håndteres.

Professor emeritus Jørgen Grønnegaard Christensen, der har været formand for  udredningsgruppen bag rapporten, beskrev det sådan her på en høring på Christiansborg, hvor rapporten blev præsenteret:

”I den politiske kommunikation bliver det formuleret på en måde, så man må forstå, at den måde, som nedlukningen er udformet på, afspejler de indstillinger, der kom fra sundhedsmyndighederne. Og det gjorde det ikke.”

Sagt på en anden måde: Statsministerens forklaring om nedlukningen passede ikke. Eller som flere borgerlige politikere siger i kommentarer til rapporten: Statsministeren løj.

Formand for udredningsgruppen Jørgen Grønnegård Christensen taler med pressen efter høringen, hvor rapporten om regeringens og myndighedernes coronahåndtering blev præsenteret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Udredningsgruppen præsenterede fredag sin rapport om regeringens og myndighedernes coronahåndtering under en åben høring i Landstingssalen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Skaaarup: Det skal have et efterspil

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup siger til DR:

”Statsministeren har løjet over for Folketinget og offentligheden. Det skal have et efterspil. Mette Frederiksen gjorde det rigtige med nedlukningen. Det var nødvendigt for at sikre den danske befolkning. Men det er klart, at der er den kæmpe ridse i lakken, at hun sagde, at nedlukningen skete på myndighedernes anbefaling. Det kan vi konstatere ikke var tilfældet,” siger Peter Skaarup.

”Statsministeren har løjet over for Folketinget og offentligheden. Det skal have et efterspil”

Peter Skaarup, gruppeformand (DF), til Danmarks Radio

Peter Skaarup vil kræve en forklaring fra statsministeren allerede på onsdag i spørgetiden med ministrene. Det skriver han på Twitter:

Peter Skaarup på Twitter.

De konservatives politiske ordfører Marcus Knuth reagerer lige så skarpt:

”Når Mette Frederiksen går ud og siger, hun har truffet beslutningen på baggrund af en bred myndighedsgruppe, og det ikke er sandt, så står vi tilbage med en statsminister, der har talt usandt. Og vi kan ikke leve med en statsminister, der går rundt og taler usandt, siger Marcus Knuth til TV 2.

“Vi kan ikke leve med en statsminister, der går rundt og taler usandt”

Marcus Knuth, politisk ordfører (K), til TV 2

Venstre: Dybt skræmmende

Venstres Sophie Løhde lægger heller ikke fingrene imellem. Hun siger også, statsministeren har løjet:

”Med ekspertgrupppens rapport er det nu dokumenteret: Mette Frederiksen løj overfor danskerne og Folketinget, da hun skubbede myndighederne foran sig og påstod de anbefalede hård nedlukning af DK”.

Sophie Løhde på Twitter.

Socialdemokratiet afviser til gengæld enhver snak om løgn. Retsordfører Jeppe Bruus har skrevet følgende i en kommentar under Sophie Løhdes Tweet:

”Der står intet om løgn. Læs rapporten. Skræmmende, at Venstre  ‘råber’ den slags. Intet nyt om diskussionen. Grønnegaard bekræfter, at al rådgivning inddrages, og at der i sidste ende træffes politiske beslutninger baseret på forsigtighedsprincip,” skriver Jeppe Bruus.

Jeppe Bruus (S) afviser, at regeringen har løjet om baggrunden for coronanedlukningen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hele rapporten kan læses her