De fleste skolebørn i Wien taler ikke tysk derhjemme

0
1628
Arkivfoto

Den syngende wienerdialekt er ved at blive fortrængt af arabisk, serbokroatisk og andre fremmede sprog: 52,5 procent af alle skolebørn i den østrigske hovedstad taler ikke tysk derhjemme.

Oversigten er samlet af den østrigske variant af Danmarks Statistik og den østrigske avis Krone har fået dem på forhånd. Tallene vækker politisk opsigt, fordi de viser en uventet stigning. Landets integrationsminister Susanne Raab kalder det en trussel mod integrationen i landet.

”Integration er svær, når der opstår parallelsamfund og hvor samspillet med det østrigske samfund ikke finder sted. Og det kan vi tale om, når mere end halvdelen af børnene ikke taler tysk derhjemme,” siger hun til avisen.

Ministeren fremhæver to belastede kvarterer i hovedstaden: Favoriten, hvor over 70 procent af børnene ikke taler tysk derhjemme samt kvarteret Margareten, hvor tallet er helt over 90 procent.

Tysk først

Avisen vil gerne vide, om ministeren da ikke ser flersprogede som en ressource. Det kan hun ikke andet end svare ja til, men tilføjer:

”Men når man ikke kan tale tysk godt nok, så er det et problem. Derfor er jeg 100 procent overbevist om fordelene ved vores særlige tyskklasser. For mig er det helt oplagt, at børn først lærer tysk og så derefter regning.”

Østrigerne forsøger at opfange de svageste elever og lære dem tysk som det første i særlige tyskklasser. Susanne Raab fremhæver, at for eksempel mange børn af migranter fra Afghanistan ikke har været i skole i deres hjemland.

”Og så er der integrationspligt. Lever man ikke op til det, er der sanktioner og ens socialhjælp bliver beskåret. Det, synes jeg, er det rigtige tilgang.”

Kilder: ÖRF, Krone Zeitung