Regeringen støtter nu DF-forslag om at stoppe støtte til morder

0
2366
Morten Messerschmidt under 1. behadligen i Folketinget af DFs beslutningsforslag. Fra Folketings-TV

Socialdemokratiet har ændret kurs og støtter Dansk Folkepartis beslutningsforslag om at ændre repatrieringsloven, så syrisk mand, der har myrdet sin kone og 9-årige søn, ikke kan få støtte

Regeringen har foretaget en kovending og bakker nu op om et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, som skal forhindre, at en 58-årig syrisk mand, der har myrdet sin kone og søn i Syrien, får 100.000 kroner i hjemrejsestøtte fra den danske stat. Det skriver Kristeligt Dagblad,

I første omgang sagde regeringen nej til at støtte forslaget. Det skete med den begrundelse, at man ikke vil lovgive ud fra enkeltsager, og at det ville være i strid med grundloven at haste en lov igennem, der skal have tilbagevirkende kraft.

Men DF fik støtte fra de øvrige borgerlige partier og SF. Det bragte regeringen i mindretal, og efter at have sundet sig, har Socialdemokratiet nu meddelt, at man gerne vil støtte DF-forslaget. Det sker i følge Kristeligt Dagblad, efter at Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten, og SF er blevet enige om at tilføje en såkaldt betænkningstekst til DF’s beslutningsforslag. Tilføjelsesteksten indebærer, at de fire partier vil støtte DFs forslag, “hvis det er muligt inden for rammerne af Grundloven og Danmarks internationale forpligtelser”.

“Vi var alt for teknokratiske at høre på, da beslutningsforslaget blev debatteret i Folketingssalen. Det skriger til himlen, at man kan få udbetalt repatrieringspenge efter at have begået alvorlig kriminalitet i sit hjemland. Nu er vi så blevet enige om en betænkning, så det ikke kommer til at ske i det omtalte tilfælde, hvis det kan gøres inden for rammerne af Grundloven,” siger Rasmus Stoklund, udlændingeordfører i Socialdemokratiet, til Kristeligt Dagblad, der har lavet en grundig afdækning af Huda-sagen.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der var ordfører på beslutningsforslaget, glæder sig over den socialdemokratiske kovending:

“Det er jo godt med noget selvindsigt. Deres argumenter imod beslutningsforslag lød også som en underlige bortforklaring. Det lød som om, de bare ledte efter et undskyldning for at sige nej,” siger Messerschmidt til ditOverblik.

“Deres argumenter imod beslutningsforslag lød også som en underlige bortforklaring”

Myrdede kone og søn – og har 100.000 kr. til gode

Den 58-årige Hussein Abbas fik 120.000 kr. udbetalt i 1. rate af repatrieringsstøtten fra yborg Kommune i februar 2020, hvorefter han rejste til Syrien. Kort efter myrdede han sin kone og søn, som han lokkede fra Danmark, et mord han har tilstået overfor kurdisk politi. Alligevel er manden berettiget til at modtage 2. rate af sin repatrieringsydelse på 100.000 kr. Penge, som skal udbetales til november.

Det er denne udbetaling, som DF vil have stoppet. Det vil kræve, at repatrieringsloven ændres via en hastelovgivning, som DFs beslutningsforslag pålægger regeringen. Regeringen sagde under 1. behandlingen, at man var enig i intentionerne med beslutningsforslaget, men at der var brug for en grundig juridisk afklaring først. Men nu har regeringen altså ændret kurs.

Morten Messerschmidt afviste under 1. behandlingen, at grundloven står i vejen, og han mener heller ikke, at internationale konventioner bør kunne forhindre, at Danmark udbetaler støtte til en morder.

“Danmarks internationale forpligtelser er jo et vidt begreb, der kan spænde ben for enhver god ide. Men det er helt sikkert, at grundloven ikke er et problem,” siger Morten Messerschmidt.

Læs også: DF samler flertal uden om regeringen: Morder skal ikke have hjemrejsestøtte