Qatar sætter sig på magten i københavnsk stormoské

0
5808
Arkivfoto

Den islamiske golfstat Qatar har i følge Berlingske taget kontrollen i moskéen “Hamad Bin Khalifa Civilization Center” i Rovsingade, der har modtaget næsten en kvart milliard kroner i donationer fra Qatar

Den stenrige ørkenstat Qatar har nu sat sig solidt på magten i den københavnske stormoské Hamad Bin Khalifa Civilization Center i Rovsinggade på Nørrebro. Berlingske kan via aktindsigt i dag afsløre, at der er blevet skiftet ud i bestyrelsen i fonden bag moskeen, så fem personer fra Qatar nu har absolut flertal. Et af de nye bestyrelsesesmedlemmer er Shaheen al-Ghanim, som har været direktør i Ministry of Awqaf and islamic Aaffairs, der i følge Berlingske er en slags religionsministerium i Qatar.

Stormoskeen i Rovsinggade har i forvejen haft en tæt forbindelse til Qatar. Organisationer med tilknytning til Qatar har doneret mindst 227 millioner kroner til Københavns Store Fond, som driver moskeen i Rovssinggade.

Pia Kjærsgaard: “Hårene rejser sig på armene”

Da oplysningerne om de store donationer kom frem i februar vakte det opsigt på Christiansborg. Ikke mindst oplysningen om, at to af de dengang tre bestyrelsesmedlemmer, der havde tilknytning til Qatar, var bosiddende i ørkenstaten.
Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard sagde dengang sådan her til Kristeligt Dagblad:

“Hvis man sidder i bestyrelsen for en moské i Danmark, men bor i Qatar, er det tydeligt, hvilke interesser man forsøger at varetage. Og det er ikke Danmarks”.

Hun tilføjede, “at hårene rejser sig på hendes arme”, når hun hører om Qatars donation til stormoskéen.

Spørgsmål til minister

Da det kort efter kom frem, at den Qatar-baserede pengetank Qatar Charity, der har tilknytning til Det Muslimske Broderskab, havde doneret penge til en friskole i Aarhus, stillede DFs undervisnings- og kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl spørgsmål om sagen til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Ministeren svarede blandt andet:

“Regeringen anser det som meget alvorligt, hvis kræfter med et middelalderligt syn på demokrati, frihed og ligeværd via økonomiske donationer forsøger at købe sig indflydelse i Danmark. Indflydelse, der kan medvirke til at underminere demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder”.

Regeringen bebubede samtidig, at den vil fremsætte et lovforslag om forbud mod modtagelse af donationer “fra visse fysiske og juridiske personer”.

Kontroversiel prædikant

Berlingske kan i dag afsløre, at Qatars nye, forstærkede indflydelse i moskeen i Rovsinggade er kulminationen på en magtkamp i bestyrelsen i Københavns Store Fond. Tre bestyrelsesmedlemmer har været kritiske overfor bestyrelsesformanden Hamdi, men de kritiske bestyrelsesmedlemmer er nu ude af bestyrelsn.

Religionsforskeren Lene Kühle siger til Berlingske, at bestyrelsesrokaden ikke nødvendigvis handler om religion. Det er snarere et spørgsmål om, at Qatar-folkene vil sikre deres investering, mener hun. Fakta er dog, at “Hamad Bin Khalifa Civilization Center” også har været omstridt af religiøse årsager. Imamen Abu Bilal, der er dømt for at opfordre til drab på jøder, har eksempelvis prædiket flere gange i moskéen. Da den oplysning kom frem i februar, sagde repræsentanter for stormoskéen at man ikke betragtede Abu Bilal som ekstrem.

Læs mere om de nye afsløringer i Berlingske her