Migranter fører an i voldelige optøjer i Tyskland og Frankrig

0
3349
En smadret butiksrude i Stuttgart. Foto: STRINGER/Ritzau Scanpix

Det er scener som fra USA: optøjer og plyndringer i Stuttgart og bevæbnede bøller på gaden i Dijon. Og begge steder anført af migranter, så det hele virker som raceuroligheder

Lørdag nat brændte det i Stuttgart. Politiet mistede flere gange kontrollen efter at være blevet angrebet med sten og flasker. Skaderne løber op i millioner og adskillige betjente blev såret.

Politiet i Stuttgart gør hvad det kan for at undgå, at tyskerne ser dette som raceoptøjer. Ved det første store pressemøde om optøjerne blev det gentaget, at det hele var startet med at en hvid, tysk statsborger på 17 var blevet arresteret for narko. Og at optøjerne eskalerede, fordi så mange unge var i byen for at feste.

Tallene taler et andet sprog, for de fleste arresterede har migrantbaggrund. Ud af 24 tilbageholdte er 12 udlændinge fra Mellemøsten, Balkan og andre områder, mens tre er andengenerationsindvandrere. Og graden af vold mod betjente har rystet tysk politi.

Se video med angreb på politiet her

”Disse ufattelige begivenheder har efterladt mig rystet, for jeg har ikke oplevet noget lignende i de foreløbig 46 år, jeg har været i politiet,” sagde byens politidirektør Franz Lutz på et pressemøde. Han fortsatte:

”Der er tale om en vilje til vold mod vores betjente, som vi aldrig har set før. Og samtidig var der hærværk og endda plyndringer.”

En ødelagt affaldsspand i et fodgængerområde i Stuttgart. Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Stormgeværer i Frankrig

Samme nat var den mest voldsomme under flere dages optøjer i Dijon, der er hovedbyen i Bourgogne i det østlige Frankrig. Franske journalister fra blandt andet avisen Liberation har forsøgt at finde ud af, hvorfor det hele startede. Og hvorfor det over fem nætter ikke lykkedes politiet at få styr på optøjerne.

For fransk politi havde tidligt opsnappet beskeder på nettet mellem tjetjenere, der gjorde klar til en straffeaktion mod byen araberbander efter at en af deres var blevet overfaldet. Alligevel var politiet konsekvent bagefter banderne, fordi de omsatte deres planer til virkelighed før tiden. Og ifølge nogle rapporter havde de også held med at ændre planer, lige før politiet slog til.

Det, der virkelig har skræmt franskmændene, har været billeder af mænd med militære rifler i anslag, der gør gennem den relativt lille by. Og som Liberation fortæller, var det en enkelt episode, der satte det hele i gang: En ung tjetjener var blevet tævet og knivstukket af omkring 10 arabiske mænd ved en vandpibebar.

Araberne ydmygede ham og sagde at de ville gøre det samme ved alle andre tjetjenere og så var kampene. Tjetjenerne, der har været vant til at leve i et meget voldeligt hjørne af Kaukasus, slog hårdt tilbage. De arabiske bander, der kontrollerer mange byer i Frankrig, mødte derfor mere modstand end de ellers er vant til.

Kilder: Bild, Tagesschau, Spiegel, Liberation, France Bleu