DF-ordfører: Lad teatre og spillesteder åbne delvist op

0
1762
Pernille Bendixen, fungerende kulturordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DFs kulturordfører Pernille Bendixen foreslår, at akuthjælp til teatre og museer kombineres med en delvis åbning, hvis det kan ske på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde

Tirsdag kom to nye politiske aftaler på plads om hjælp til kulturlivet, men der er stadig en stribe kulturvirksomheder, som tager hul på påskeferien, uden at vide, om de får af hjælp til at klare sig gennem coronakrisen. Det gælder eksempelvis det private ”One and Only Teater”, som står bag den anmelderroste ”Den Skaldede Frisør”, det gælder Den Gamle By i Aarhus og det gælder Dybbøl Mølle.

Derfor må de nu sætte deres forhåbninger til de forhandlinger, som kulturminister Joy Mogensen har indkaldt til i morgen, Skærtorsdag, og her har Dansk Folkepartis kulturordfører Pernille Bendixen en klar forventning om, at der kommer mere på bordet, end det udspil, kulturministeren i første omgang har lagt frem.

”Vi skal have lavet en nødhjælpspakke for de kulturvirksomheder, der falder udenfor de hjælpepakker, der er lavet. Kulturministeren kom i første om gang med et udspil på 40 millioner kroner til sådan en pakke, men det rækker slet ikke. Hvor meget der er brug for, ved vi dog ikke, for vi har ikke fået nogen beregninger fra ministeriet endnu, og det gør det desværre svært at skabe sig et overblik,” siger Pernille Bendixen.

Forslag om delvis start

Hun har selv et forslag til en model, som hun vil tage med til forhandlingerne. DF-ordføreren foreslår, at de kulturudbydere, der kan starte op indenfor de gældende corona-restriktioner og f.eks. spille for et mindre publikum, skal have mulighed for det. Det vil give dem en – ganske vist – reduceret omsætning, men så er de i gang, og så kan staten kompensere dem for den resterende omsætning, de ville have haft, under normale omstændigheder.

”Jeg ser det som en del af genåbningen af Danmark. Vi skal have gang i kulturlivet igen. Men det skal selvfølgelig foregå på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde,” siger Pernille Bendixen.

Hjælp til foreningslivet og kulturinstitutioner, der får mere end 50 % støtte

Hun glæder siger over, at der i løbet af ugen er lavet aftaler om hjælp på flere områder. Tirsdag blev der lavet en aftale om tilskud til lokale idrætsforeninger på 50 millioner kroner, og samme dag blev der indgået en aftale om, at kulturinstitutioner, der får over 50% i offentligt tilskud, også bliver omfattet af hjælpepakkerne for lønkompensation og kompensation for faste omkostninger. Den aftale skønnes at have en værdi af 140 millioner kroner.

”Det er en kæmpestor lettelse at 50% kompensationsordningen nu annulleres så mange flere vil kunne rummes i ordningen. Listen med nye der kan få hjælp er alenlang, hvilket vidner om det behov der er,” siger Pernille Bendixen, der om aftalen for idræts-og foreningslivet bl.a. glæder sig over, at det er lykkedes at få OMBOLD, GAME og Esporten med.

Læs også:

DFs kulturordfører: Situationen er fuldstændig desperat – nu skal der findes en løsning

Musicaldirektørs appel: Hold nu jeres løfte – vi skal hjælpes, hvis vi skal klare den