Scandinavian Stars forsikringspris blev pumpet op – partier kræver ny undersøgelse

0
1654
Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti vil have en ny undersøgelse af de økonomiske forhold bag Scandinavian Star. TV-dokumentar afslører, at skibets pris og forsikring blev fordoblet lige op til branden i 1990

Blot en uge før mordbranden i 1990 på Scandinavian Star, der kostede 159 mennesker livet, blev skibets værdi og forsikring pumpet kunstigt op.

Det fremgik af mandagens afsnit af tv-dokumentaren ’Scandinavian Star’, der vises på DR.

Oplysningerne får nu SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti til at kræve en undersøgelse af de økonomiske forhold bag Scandinavian Star. Det skriver Politiken.

Den tidligere forsikringsmægler Svein Dammen siger i tv-dokumentaren, at han “stejlede”, da han opdagede, at Scandinavian Star var blevet forsikret til 24 millioner dollars i 1990. I 1989 lå den samlede forsikring på skibet nemlig kun på omkring 12 millioner dollars.

“Der er intet grundlag for at sige, at skibets værdi pludselig skulle stige til mere end det dobbelte. Det værste er, hvis myndighedernes konklusion har ført til, at de reelt aldrig har undersøgt, om der kunne være tale om forsikringssvindel,” siger Svein Dammen, som var med til at formidle en del af kaskoforsikringen på skibet i 1989, til Politiken.

“Der er intet grundlag for at sige, at skibets værdi pludselig skulle stige til mere end det dobbelte”

Svein Dammen, tidligere forsikringsmægler, til Politiken

Forsikringsmæglerens udtalelser kommer bare tre uger, at justitsminister Nick Hækkerup (S) i et svar til Folketingets Retsudvalg afviste, at Scandinavian Stars salgspris og forsikringssum var kunstigt højt sat. Samme konklusion er norsk politi og det norske Stortings kommission tidligere kommet med.

Skaarup: Økonomien skal undersøges

På baggrund af de nye oplysninger vil Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup have undersøgt de økonomiske forhold omkring Scandinavian Star, som brændte natten til den 7. april 1990 på vej fra Oslo til Frederikshavn.

“Vi har fået at vide af både den seneste norske kommission og af justitsministeren herhjemme, at der ikke er noget at komme efter i forhold til skibets værdisætning. Men den melding undrer mig, når en ekspert med så stor viden om sagen siger, at både skibets værdi og forsikring er kunstigt pustet op. Det skaber en mistanke om, at der er nogen, der har haft ondt i sinde ved at opskrive værdien,” siger Skaarup til Politiken.

DF-ordføreren vil have justitsminister Nick Hækkerup til at forklare, hvordan hans hidtidige melding om skibets værdi harmonerer med de nye oplysninger:

“Hele sagen er aldrig blevet efterforsket til bunds. Der er mange huller i efterforskningen, og hele forløbet omkring katastrofen virker mistænkeligt, hvorfor de pårørende fortjener at få vished for, hvad der reelt skete dengang,” siger Peter Skaarup til Politiken.

Læs mere i Politiken her.