Vrede over regeringens Kærshovedgård-plan: ”Bestikkelse”, ”Aflad”, ”Holdkæft-bolsje”

0
6151
Kærshovedgaard ved Borring i Midtjylland.

Regeringen opgiver at lave et nyt udrejsecenter for kriminelle udlændinge. I stedet skal naboerne til Kærshovedgård kompenseres økonomisk. ”Regeringen forsøger at bestikke sig ud af problemerne,” siger Pia Kjærsgaard til Ekstra Bladet

De har ventet og ventet i årevis. Naboerne til udrejsecenter Kærshovedgård i Bording i Midtjylland, der bl.a. huser kriminelle udvisningsdømte udlændinge, har de sidste tre år fået løfter fra regeringen om, at der snart ville blive fundet et alternativ til det stærkt kritiserede udrejsecenter.

I det forståelsespapir, som regeringen og de røde partier skrev efter valget i 2019, lød det sådan her:

“En ny regering vil arbejde for, at kriminelle udvisningsdømte udsendes af Danmark hurtigere end i dag. En ny regering vil iværksætte en undersøgelse af, hvor de bedst kan placeres, så længe de opholder sig i Danmark”.

Fra forståelsespapiret “Retfærdig retning for Danmark” mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Men nu har regeringen smidt håndklædet i ringen. Der kommer ikke et andet udrejsecenter inden valget. Løftet bliver ikke til noget. I stedet lægger regeringen nu op til, at naboerne skal have udbetalt et kontant beløb. Som en slags kompensation for svige og smerte.

”Det er vist det, man i gamle dage kaldte at købe sig aflad”, som Ib Lauritzen (V), borgmester i Ikast-Brande Kommune, siger til Ekstra Bladet.

”Det er vist det, man i gamle dage kaldte at købe sig aflad”

Ib Lauritzen (V), borgmester i Ikast-Brande Kommune, til Ekstra Bladet

Helt konkret foreslår regeringen i et lovudkast, ifølge Ekstra Bladet, at naboer indenfor 500 meter fra Kærshovedgård skal have tilbud om, at staten køber deres hus. Naboer mellem 500 og 1000 meter skal have en kontant betaling på 150.000 kroner, mens naboer lidt længere væk skal have 50.000 kroner i kompensation.

Pia Kjærsgaard: Regeringen vil bestikke naboerne

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard er dybt forarget. Hun kalder regeringens plan for bestikkelse:

”Det er jo helt grotesk. Regeringen har ikke løftet en finger for de stakkels naboer på noget tidspunkt. De har snakket og snakket i flere år, men intet er sket. Og nu forsøger man så at bestikke sig ud af problemerne,” siger hun til Ekstra Bladet.

“Regeringen har ikke løftet en finger for de stakkels naboer på noget tidspunkt”

Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører (DF), til Ekstra Bladet

Borgmester Ib Lauritzen er heller ikke tilfreds. Han mener, at regeringen med tilbuddet om kompensation tager naboerne som gidsler:

”Tager man imod, så har man samtidigt accepteret, at tingene er, som de er, og at der ikke bliver gjort mere. Det er en ufin måde at behandle naboerne på,” siger han til Ekstra Bladet, der kalder kompensationen for ”et holdkæft-bolsje”.

Helt grotesk, mener Pia Kjærsgaard om regeringens nye forslag. Foto: Carsten Lundager

Skrottede Lindholm-plan

Kærshovedgård blev etableret som udrejsecenter i 2016 af den daværende Venstre-regering. Centret huser udviste asylansøgere og personer på tålt ophold, herunder personer dømt for grov kriminalitet, inklusiv narkohandel, drab og terror.

I 2018 besluttede den daværende regering på forslag fra Dansk Folkeparti, at kriminelle udvisningsdømte udlændinge skulle placeres på et nyt center på øen Lindholm ved Sydsjælland. Den plan skrottede rød blok efter folketingsvalget i 2019, og siden har regeringen i samråd og i forespørgselsdebatter lovet, at der var et alternativ på vej.

Sidste år troede regeringen, at den havde fundet løsningen i form af et nyt center på Sydlangeland. Men efter massive lokale protester, måtte regeringen opgive Langelands-planen efter få dage.

Dansk Folkeparti har stillet forslag om, at der etableres et udrejsecenter i den tidligere flådestation Grønnedal, der ligger isoleret i en bugt i Sydvestgrønland. Dét forslag har ikke kunnet samle flertal i Folketinget.

Læs mere her: DF vil lave udrejsecenter i Grønland for kriminelle udlændinge

Advarsel om terrornetværk

Imens er antallet af kriminelle sigtelser mod Kærshovedgårds beboere steget og steget. Center for Terroranalyse har desuden advaret i en nylig rapport om, at Kærshovedgård kan skabe nye terrornetværk.

”Det er sandsynligt, at nogle udviste terrordømte og personer med sympati for militant islamisme vil søge at etablere nye netværk eller styrke eksisterende netværk med ligesindede under ophold på Udrejsecenter Kærshovedgård. Kontakten er ikke nødvendigvis drevet af en interesse for militant islamisme og kan eksempelvis være motiveret af en fælles fortid og/eller sammenlignelige livssituationer,” lød det i rapporten ”Vurdering af terrortruslen mod Danmark”, som Center for Terroranalyse (CTA) udgav i maj.

Læs også:

Center for Terroranalyse: Kærshovedgård kan være rugekasse for terrorister