Pia Kjærsgaard: Stop den digitale ydmygelse af borgerne

0
5372
Pia Kjærsgaard er DFs social- og ældreordfører. Arkivfoto: Carsten Lundager

Dansk Folkeparti vil indføre et digitalt fripas til de 20-25 procent af danskerne, som ikke klare sig digitalt i det offentlige. “Vi diskvalificerer og ydmyger en masse danskere,” siger Pia Kjærsgaard

Har du styr på MitID, e-Boks og Borger.dk? Nåh, ikke? Så er du ikke alene!

For mange danskere er det digitale Danmark nærmest et lukket land. I følge en ny rapport fra tænketanken Justitia, har hver fjerde dansker svært ved at klare selv de mest basale aftaler og kommunikation med det offentlige via computeren.

Det får nu Dansk Folkeparti til at foreslå, at der indføres et digitalt fripas. Ideen er, at borgere skal kunne søge om at blive fritaget for at skulle kommunikere digitalt med kommuner, regioner, sygehus osv.

“Vi diskvalificerer og ydmyger en masse danskere ved at kræve, at alle skal kunne finde rundt i den digitale jungle. Alt fra operationstider til store pengebeløb, som man skal tage stilling til, foregår digitalt. Og hvis ikke man er skarp på det digitale, så kan det få store konsekvenser. Det er ikke en ordentlig måde at behandle folk på,” siger Dansk Folkepartis social- og ældreordfører Pia Kjærsgaard til B.T.

“Vi diskvalificerer og ydmyger en masse danskere ved at kræve, at alle skal kunne finde rundt i den digitale jungle”

Pia Kjærsgaard til B.T.

Hun kalder det respektløst, at borgere “sættes af på perronen”, hvis de ikke har familie til at hjælpe med NemID, e-Boks osv.

“Langt de fleste kan også godt bruge en hjemmecomputer. Men de offentlige systemer, man skal finde rundt i, ændrer sig konstant. Og jeg kan virkelig godt forstå, at alle ikke kan finde hoved og hale i det,” siger Pia Kjærsgaard.

Skal være tilbud, ikke et krav

Hun mener, at det grundlæggende skal være et tilbud, ikke et krav, at man skal kommunikere digitalt med det offentlige.

“Det skal være sådan, at man ikke skal ydmyges ved at skulle rende på Borgerservice i tide og utide for at få hjælp til de digitale systemer,” siger Pia Kjærsgaard til B.T.

Digital gevinst?

DF er klar til at sætte de fornødne penge af til at friholde folk fra digitale post.

“Ja, det er jeg. Og i virkeligheden tvivler jeg på, at vi overhovedet har fået de forventede besparelser på at digitalisere det offentlige Danmark,” siger DF-ordføreren.