Center for Terroranalyse: Kærshovedgård kan være rugekasse for terrorister

0
2370
Arkivfoto

Center for Terroranalyse advarer i rapport om, at Kærshovedgård kan skabe nye terrornetværk bestående af udviste kriminelle udlændinge. Afviste asylansøgere kan være særligt påvirkelige overfor militante islamistiske dagsordner, lyder advarslen

Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland kan være en rugekasse for terrorister. Den advarsel kommer Center for Terroranalyse (CTA) i 2022-udgaven af deres årlige rapport ”Vurdering af terrortruslen mod Danmark”.

Kærshovedgård huser ifølge CTA flere tidligere terrordømte og ”andre muligt radikaliserede løsladte”. Det er personer, som er udvist, men som ikke kan sendes ud af landet, fordi de f.eks. risikerer dødsstraf eller tortur i deres hjemland. Antallet ventes at stige i det kommende år, og det får CTA til at advare:

”Det er sandsynligt, at nogle udviste terrordømte og personer med sympati for militant islamisme vil søge at etablere nye netværk eller styrke eksisterende netværk med ligesindede under ophold på Udrejsecenter Kærshovedgård. Kontakten er ikke nødvendigvis drevet af en interesse for militant islamisme og kan eksempelvis være motiveret af en fælles fortid og/eller sammenlignelige livssituationer,” skriver Center for Terroranalyse.

CTA vurderer ”at personer på udrejsecentret kan være særligt modtagelige over for radikalisering og påvirkning fra militant islamistiske dagsordner”.

Frustration kan føre til radikalisering

Det er især yngre mænd, der er alene, der kan lade sig lokke. Som det hedder i rapporten:

”CTA vurderer, at nogle asylansøgere, afviste asylansøgere, flygtninge og migranter kan være særligt modtagelige over for radikalisering og påvirkning fra militant islamistiske dagsordner. Det gør sig især gældende for yngre mænd, der rejser alene. En øget modtagelighed kan bl.a. skyldes frustration over egen situation, en følelse af eksklusion, fravær af familie eller netværk samt forekomsten af psykiske lidelser eller psykisk uligevægt eller en kombination af flere af disse faktorer”.

“CTA vurderer, at nogle asylansøgere, afviste asylansøgere, flygtninge og migranter kan være særligt modtagelige over for radikalisering og påvirkning fra militant islamistiske dagsordner”

DF vil have svar fra minister

Rapporten har fået Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til at stille dette spørgsmål til den nyudnævnte justitsminister Mattias Tesfaye (S):

”Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at imødegå, at Kærshovedgård udvikler sig til et arnested for fremtidige terrorangreb i Danmark som Center for Terroranalyse peger på i sin seneste rapport fra marts måned?”.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Også Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede ser kritisk på, at radikaliserede personer som tidligere terrordømte er placeret sammen med afviste asylansøgere på Kærshovedgård:

”Der sidder nogle meget frustrerede mennesker, der gerne vil bo i Danmark. Det krav vil Danmark ikke imødegå, og så bliver de sure på Danmark. Så sidder der nogle, som kan fiske i den frustration. Det er decideret uklogt at lade radikaliserede sidde med en gruppe, der ikke er radikaliseret. Derfor siger vi, de skal sidde på en ø,” siger Mads Fuglede til Ekstra Bladet.

Øen han henviser til, er Lindholm ved Sydsjælland. Her besluttede den tidligere regering og Dansk Folkeparti i 2018 at oprette et udrejsecenter for kriminelle udlændinge. Planen blev efterfølgende skrottet af den socialdemokratiske regering, som lovede at finde en anden løsning. Det er endnu ikke sket.

Læs rapporten fra Center For Terroranalyse her:

Vurdering af terrortruslen mod Danmark