Ekstra Bladet melder klart ud: Stem nej den 1. juni

0
3240
"Skal et ja koste en krig," lyder budskabet i Ekstra Bladets Nej-kampagne, som kan ses på busser og busstoppesteder.

Som det første større danske medie opfordrer Ekstra Bladet danskerne til at stemme nej til afskaffe forsvarsforbeholdet. Det sker med en større kampagne, som skydes i gang i denne uge

”NEJ”.

Sådan lød en kæmpeoverskrift mandag på forsiden af Ekstra Bladet. På bagsiden blev den fulgt op af en leder, skrevet af ansvarshavende chefredaktør Knud Brix. Overskrift: ”NEJ, NEJ OG ATTER NEJ”.

Budskabet går igen i en omfattende reklamekampagne, som Ekstra Bladet i denne uge lancerer på busser og busstoppesteder. Opfordringen til danskerne er klokkeklar: Sig nej den 1. juni, når der skal stemmes om afskaffelse af det danske EU-forsvarsforbehold.

Ekstra Bladets forside mandag.

Ekstra Bladet har tidligere været en markant modstander af det europæiske fællesskab. I 1972, da et flertal af danskerne stemte ja til medlemskab af EF, var Ekstra Bladet det eneste erklærede modstanderavis.

Dengang sagde avisen også ”NEJ” med en kæmpeoverskrift, og denne gang mener avisen heller ikke, at der er noget at rafle om. Et ja vil føre til mere EU-bureaukrati og der er slet ingen grund til, at vi skal afskaffe EU-forsvarsforbeholdet lige nu, lyder det fra avisen på Rådhuspladsen.

”Mon ikke du tumler med de samme gode spørgsmål, som ja-partierne ikke kan svare på: HVORFOR SKAL vi stemme midt i en krig? Hvorfor betale til en mulig EU-hær, når vi har Nato? Skal vi lade os skræmme til et ja? Skal danske soldater dø for EU? Svarene blafrer med EU-flaget i vinden,” skriver Knud Brix.

“Hvorfor betale til en mulig EU-hær, når vi har Nato? Skal vi lade os skræmme til et ja?”

Leder i Ekstra Bladet mandag

Nato er en kæp – EU er en vissen kvist

Ja-partierne slår på, at forsvarsforbeholdet skal afskaffes nu, så vi kan vise sammenhold over russerne, der fører krig mod Ukraine. Men den logik kan Ekstra Bladet ikke få øje på. Danmark er medlem af Nato, og det er dette militære samarbejde, som kan yde Danmsark beskyttelse:

”NÅR DU STÅR over for en fjende som Putin, vil du gerne stå sammen med den, som har den største kæp. Det har Nato. Mens EU har en lille vissen kvist, der højst kan få Putin til at slå en skoggerlatter op,” lyder det fra Ekstra Bladet.

DF: Tak til Ekstra Bladet

Avisens kampagne vækker ikke overraskende glæde hos Dansk Folkeparti, der også anbefaler et nej:

“Tak til Ekstra Bladet for at turde, hvor de andre medier tier stille eller bare samtykker! Selvfølgelig skal der stemmes nej til at fjerne det danske forsvarsforbehold!,” skriver gruppeformand Peter Skaarup på Twutter.