DF vil lave udrejsecenter i Grønland for kriminelle udlændinge

0
5859
Arkivfoto

Dansk Folkeparti foreslår at oprette udrejsecenter for kriminelle udlændinge på den nedlagte flådestation Grønnedal i Grønland, Centret skal erstatte det planlagte udrejsecenter på øen Lindholm, som S-regeringen har skrottet

Mens regeringen stadig ikke har lanceret et alternativ til Udrejsecenter Kærshovedgaard i Midtjylland, så har Dansk Folkeparti nu fremsat et konkret, markant forslag, der kan fjerne de udvisningsdømte, kriminelle udlændinge fra Kærshovedgaard.

DF foreslår, at der etableres et udrejsecenter i Grønland. Helt konkret på den tidligere flådestation Grønnedal i det sydvestlige Grønland. Grønnedal blev opført af amerikanerne i 1942 og blev overtaget af Danmark i 1951. Den blev nedlagt i 2014 og er i dag blot bemandet af tre mand i en vagtordning.

“Hvis Forsvaret ikke ønsker at gøre brug af Grønnedal, der i dag henligger i dvale, kan den tidligere base være et oplagt sted at etablere et udrejsecenter. Det oplagte ved Grønnedal er, at det kan anvendes som et udrejsecenter for afviste asylansøgere, kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold, der ikke vil medvirke til udrejse. I Grønnedal er der fred og ro, hvilket giver beboerne gode muligheder for refleksion, fordybelse og eftertanke i afstressende omgivelser, og det kan bane vejen for medvirken til en vellykket rejse tilbage til hjemlandet,” skriver DF i beslutningsforslaget.

DFs udlændinge- og værdiordfører Pia Kjærsgaard er ordfører på beslutningsforslaget, som vil pålægge regeringen i samarbejde med landsstyret at etablere et udrejsecenter i Grønland. Foto: Carsten Lundager

S-regeringen skrottede Lindholm

Forslaget om et udrejsecenter i Grønland er en konsekvens af, at rød blok efter regeringsskiftet har skrottet planen om et udrejsecenter på øen Lindholm ved Sydsjælland.

I forståelsespapiret, som S-regeringen og dens støttepartier tiltrådte efter valget, står der at:

“En ny regering vil arbejde for, at kriminelle udvisningsdømte udsendes af Danmark hurtigere end i dag. En ny regering vil iværksætte en undersøgelse af, hvor de bedst kan placeres, så længe de opholder sig i Danmark”.

Men endnu har regeringen ikke fremlagt et konkret forslag. De kriminelle udvisningsdømte udlændinge og personer på tålt ophold, som ikke vil forlade Danmark og ikke kan sendes ud, bor stadig på Kærshovedgaard, og her skaber deres tilstedeværlse stor utryghed i lokalområdet, hvor kriminaliteten stiger.

Sidste år viste tal således, at der i perioden 1. januar 2019 til september 2020 blev rejst 127 sigtelser mod Kærshovedgård-beboere. Sigtelserne drejede sig om alt fra vold og trusler til butikstyverier og hashhandel.

Kærshovedgaard ved Borring i Midtjylland.

”Godt for alle parter”

Den situation skal der gøres op med, mener DF. De udvisningsdømte kriminelle udlændinge skal isoleres fra resten af samarbejde, og her er Grønland ideelt, mener DF.

”For beboerne på udrejsecenteret i Grønland kan den isolerede placering have indflydelse på, at flere vælger at medvirke til hjemrejse og vender tilbage til hjemlandet. Det er godt for alle parter,” skriver DF i forslaget, som Pia Kjærsgaard er ordfører på.

Grønlandske MFere kritiserer DF-forslag

DF understreger, at et udrejsecenter i Grønland skal etableres via en frivillig aftale med Grønlands landsstyre. Grønland skal have en fair og ordentlig aftale på markedsvilkår, og det skal sikres, at der i videst muligt omfang anvendes lokal arbejdskraft på centret.

”Det er vigtigt at understrege, at der er tale om et udrejsecenter, ikke et indkvarteringssted for asylansøgere, og at det skal etableres frivilligt efter aftale med Grønlands landsstyre i Nuuk,” skriver DF.

“Det skal etableres frivilligt efter aftale med Grønlands landsstyre i Nuuk”

Dansk Folkeparti i beslutningsforslag

Trods ønsket om en fair aftale med landsstyret, kritiseres DFs forslag af Grønlands to medlemmer af Folketinget. Aaja Chemnitz Larsen fra partiet Inuit Ataqatigiit kalder det for “kolonitankegang”, og Aki-Matilda Høegh-Damm fra Siumut siger til Berlingske:

“Jeg synes virkelig, at Dansk Folkeparti skulle have talt med os først. Det er endnu et tegn på, at Danmark mangler at have en tættere dialog med Grønland.”

Pia Kjærsgaard: Til gavn for Grønland

Pia Kjærsgaard siger til Berlingske, at hun ikke forstår kritikken fra de grønlandske  folketingsmedlemmer. DFs udlændingeordfører mener, at et udrejsecenter vil være til gavn for Grønland.

“Det vil give arbejdspladser, og det er der behov for. Det skal også ske efter aftale med de berørte grønlandske myndigheder,” siger Pia Kjærsgaard.

De grønlandske MFere mener, at et udrejsecenter vil skabe utryghed på Grønland, men Pia Kjærsgaard peger på, at Grønnedal ligger isoleret, langt fra beboede områder i Grønland.

“Der er ikke store muligheder for kriminalitet, utryghed eller for, at de begynder at husere i lokalområdet. De vil være på Grønnedal, og det er hele tanken,” siger Pia Kjærsgaard til Berlingske.

Beslutningsforslaget fra DF kan læses her