Tyskland sætter ekstra politi ind i corona-ramt by

0
1303
En person tilbyder dagligvarer til nogle ansatte på slagteriet i Toennies, der er sat i karantæne i deres boliger. Foto: Ina FASSBENDER / AFP

Delstaten Nordrhein-Westfalen sender 300 ekstra betjente til byen Gütersloh for at kontrollere at beboerne overholder karantæne

Betjentene har ordre til at tvinge folk til at blive hjemme om nødvendigt. Samtidig sætter myndighederne ind med nødforsyninger til de familier og enkeltpersoner, der ikke kan klare sig selv under de skrappe forhold. Samtidig bliver der sendt mobile teststationer til Gütersloh for at overvåge udviklingen af smitte.

Karantænen rammer hele byen Gütersloh med omkring 100.000 indbyggere. Skoler og restauranter er lukket igen og kun de mest nødvendige butikker kan holde åbent. Det forventes at også nabobyen vil blive inddraget i karantænen, der beskrives som det værste tilfælde i den største tyske delstat overhovedet.

Efter de tyske regler skal myndigheder genindføre karantæne som i marts, hvis antallet af nye smittede stiger til over 50 per 100.000 indbyggere. I nabobyen til Gütersloh nærmer man sig tallet 70, fordi mange medarbejdere fra den koncern, hvor smitten har taget fat, bor der. Her til aften er der 1696 kendte smittetilfælde alene i Gütersloh.

Medlemmer af en mobil testenhed forbereder sig, inden de skal teste ansatte på det tyske slagteri, der er ramt af et voldsomt udbrud af coronavirus. Foto: REUTERS / Leon Kuegeler

7000 i karantæne

Indgrebet kommer efter de voldsomme udbrud blandt især migrantarbejdere ved det store slagteri øst for byen, som vi tidligere har omtalt her. Foreløbig er op mod 1000 arbejdere syge af corona virus, mens i alt 7000 medarbejdere er sendt hjem i karantæne. Det var især i de afdelinger, hvor kødet bliver skåret op, at smitten har bredt sig hurtigt i det kolde og fugtige miljø.

Byen er ellers kendt for ledende tyske koncerner som Miele, der er kendt for sine hårde hvidevarer, og det førende forlag, Bertelsmann. Og så altså for gigantslagteriet Tönnies, der er et symbol for discount i forhold til kødpriser. Og også i forhold til medarbejdere, hvor der er meget få tyskere der vil arbejde under de forhold.

For eksempel har slagteriet trods sin størrelse ikke noget formelt samarbejde mellem medarbejdere og ledelse. Den slags – der på tysk hedder et Betriebsrat – har mere magt end for eksempel et dansk samarbejdsudvalg. Og alle ordentlige tyske virksomheder lægger vægt på at have det.

Men den familieejede producent af billigt kød og ditto pølser er under sin nuværende leder nærmest stolt over at stå udenfor det gode selskab. Andre konkurrenter kan derimod bedre se problemet. For eksempel vil slagterikoncernen Westfleisch nu helt opgive at leje østarbejdere ind i bundter for at skære billigkød op.

En sidste melding inden deadline: I hovedstaden Berlin bliver en stor karré med særligt mange migranter nu også sat i karantæne. I 44 af lejlighederne er der corona-smittede.