Terrorsag i Sverige har tætte forbindelser til IS

0
1625
De tre terrormistænkte David Idrisson, Umarov Bakhtiyor og Atabek Abdullaev. Foto: Svensk Politi / Polisen

I julen blev seks mænd tiltalt i Sverige for at have skaffet penge til terrororganisationen IS. Materialet i sagen viser, at forbindelserne til IS var tætte og at tre af mændene planlagde et større terrorangreb i Sverige i samarbejde med ledere af IS

Fem af de seks mænd sidder i fængsel allerede og anklagemyndigheden har samlet over 2000 siders dokumentation af deres aktiviteter i Sverige og andre lande. De tiltalte kommer fra Usbekistan og Kirgisistan og taler alle usbekisk. To af mændene var flygtninge i Sverige, mens en tredje opholdt sig ulovligt i landet.

Svensk presse gengiver normalt kun navne på tiltalte, når de faktisk er dømte. I dette tilfælde er vurderingen, at deres aktiviteter er så omfattende, at det er i almenhedens interesse at kende navnene på de tre, der planlagde selve angrebet. Særligt David Idrisson – der har tillagt sig et halvsvensk navn i den tid, han har levet i Sverige som kvoteflygtning – fremstår i medierne som bagmanden for gruppen.

Læs også: IS-sympatisører planlagde stort terrorangreb i Sverige

Chat med IS

På mændenes telefoner og computere er der blevet fundet store mængder af propaganda fra IS. Særligt Idrisson havde også mange billeder fra halshugninger og andre af IS’ voldsgerninger. Flere af dem har pralet med at have set voldsscener sammen med deres børn.

Særligt tungt i sagen vejer de samtaler, som især Idrisson har ført over en chatlinje med ledere af IS. Her har han både lovet at gennemføre et angreb og bedt om hjælp til at bygge en bombe og til at få det hele til at bære IS’ præg. I den særlige jargon, der bruges for at gøre aflytningerne mere vanskelige, beder han om at få hjælp af en bilmekaniker og af en, der kan få bilen til at se godt ud.

Da han i forsommeren blev arresteret, var David Idrisson ifølge anklagemyndigheden heller ikke i tvivl om, hvorfor politiet var efter ham. Ved de første afhøringer erkendte han at have hentet materiale fra IS og han i vid udstrækning delte deres holdninger. En stor del af materialet er indtalt på russisk og på en af videoerne hedder det:

”Fjenden har ødelagt og vi vil ødelægge, som de har ødelagt. Vi vil gøre deres børn forældreløse og deres koner til enker.”

”Fjenden har ødelagt og vi vil ødelægge, som de har ødelagt”

Terrorist på beslaglagt video

Det er foreløbig ikke kommet noget frem om, hvor de tre mænd ville angribe. Dog skriver anklagemyndigheden i sin gennemgang af sagen: ”Hvis angrebet var blevet gennemført, havde det skadet Sverige.”

Retssagen mod de seks starter på mandag.

Læs også: IS-sympatisører planlagde stort terrorangreb i Sverige