IS-sympatisører planlagde stort terrorangreb i Sverige

0
2641
IS-krigere marcherer i Raqqa i Syrien. Arkivfoto Uncredited/Ritzau Scanpix

Hovedpersonerne i den store terrorsag, der i disse dage oprulles i Sverige, var velintegrerede og havde gode forbindelser. De havde også kunnet skaffe sig falske pas fra Grækenland og Spanien og forventede altså at slippe væk fra et terrorangreb, som de havde indkøbt 900 kilo kemikalier til

I alt seks mænd fra Usbekistan og Kirgisistan står tiltalt for at have skaffet penge til terrorgruppen IS, for at have spredt propaganda og for at have planlagt et eller flere terrorangreb. De havde typisk været i Skandinavien i en halv snes år og havde både uddannelser og job i perioder. Den formentlige hovedmand havde også taget sig et svensk-lydende navn: David Idrisson.

Han kom selv til Sverige som kvoteflygtning og fik permanent opholdstilladelse i 2008. Dengang fortalte han de svenske flygtningemyndigheder, at han var forfulgt i sit hjemland Usbekistan, fordi han var praktiserende muslim. Da han blev taget af den svenske sikkerhedstjeneste, Säpo, i forsommeren 2018, erkendte han at have forbindelser til IS og at han delte deres holdninger.

På hans computer fandt det svenske politi store mængder IS-propaganda. Man har også overvåget hans chatsamtaler med ledere i IS, hvor han blandt beder om hjælp at bygge bomber – i chatten refereres til at han har brug for en bilmekaniker. De svenske myndigheder mener at kunne fastslå, at han og de medtiltalte i mere end et år har forberedt et stort terrorangreb.

Arbejdede for politiet

De svenske medier har noget usædvanligt delt billeder af de tre af de tiltalte og deres navne. Mens David Idrisson havde arbejdet som snedker, havde en af de andre, den 30-årige Bakhtiyor Umarov også arbejdet som byggearbejder. Herunder på det svenske politiakademi, hvor han blandt andet var med til at bygge skydebaner og hemmelige rum.

Mens Umarov skaffede kemikalierne – blandt andet fra en tvangsauktion – skaffede Idrisson de falske pas til de tre og forhandlede med IS. Lidt mere uklart er det, hvad den tredje hovedperson bidrog med. Atabek Abdullaev siger selv, han kom til Sverige i august 2017 og har søgt opholdstilladelse i Polen for at kunne være lovligt i EU.

Fælles for de tre er at deres familier ikke var hos dem. David Idrisson siger han er fraskilt, men far til mindst ni børn. De to andre siger også, at de har børn derhjemme – på chatten har Umarov endda pralet af at have set videoer af selvmordsbombere i aktion sammen med sin toårige søn.

LÆS MERE OM TERRORISTERNES MÅL OG VÆRDIER I MORGEN PÅ DITOVERBLIK