Sveriges statsminister i kovending: Ja, bandekriminalitet hænger sammen med indvandringen

0
3965
Den svenske statsminister Stefan Löfven (S) på et pressemøde efter onsdagens partilederdebat i rigsdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT / 10060

Sveriges statsminister Stefan Löfven har opgivet sit faste mantra om, at landets massive indvandring ikke har nogen sammenhæng med de store bandeproblemer. Politichef anslår, at mindst 40 klaner organiserer kriminaliteten i Sverige

Bandekriminaliteten i Sverige har intet med indvandringen at gøre. Det har været den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfvens faste mantra. Men nu ændrer han holdning. Få dage efter, at Sveriges vicekrigspolitichef Mats Löfving var ude med en skræmmende advarsel om, at mindst 40 indvandrerklaner står bag den organiserede kriminalitet i Sverige, kom statsministeren onsdag med en markant kovending under en partilederdebat i Rigsdagen.

Stefan Löfven blev spurgt, hvorfor han ikke kan se en sammenhæng mellem indvandring og øget kriminalitet. Til det svarede han:

“Hvis vi har en så stor indvandring, at vi ikke kan integrere, vil der også være en øget risiko for de problemer, vi nu ser”.

Senere gentog han budskabet overfor Sveriges TV. Her sagde Stefan Löfven:

“Vi har haft indvandring i et sådant omfang, at integrationen er slået fejl. Hvis mange af de voksne ikke er i arbejde, ser børnene, at de voksne ikke arbejder og tror måske, at det er det normale, i tillæg til andre sociale spændinger. Og ja, det er et problem”.

“Vi har haft indvandring i et sådant omfang, at integrationen er slået fejl”

Stefan Löfven, statsminister (S), til SVTs program Aktuellt
Stefan Löfven (S) taler under debatten i rigsdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT / 10060

Politichef: Klaner er kommet til Sverige for at lave kriminalitet

Statsministerens udtalelser kommer tre dage efter, at vicerigspolitichef Mats Löfving, der er leder af politiets nationale operationelle afdeling, kom med følgende udtalelse i et interview med Sveriges Radio:

“Lige nu har vi mindst 40 slægtsbaserede kriminelle netværk i Sverige, såkaldte klaner. De er kommet til Sverige, påstår jeg, entydigt med det formål at organisere og systematisere kriminalitet. De arbejder på at skabe magt, de har stor voldskapacitet, og de vil tjene penge. Og det gør man ved narkotikaforbrydelser, voldsforbrydelser og afpresning,” sagde Mats Löfving.

I følge vicerigspolitichefen har disse klaner ingen intentioner om at blive en del af det legale svenske samfund:

“Hele familien, slægten eller klanen opfostrer deres børn til at overtage styringen af den kriminelle organisation. De har en ambition lige fra fødslen og opvæksten om at overtage kriminaliteten. Og der er vi i Sverige ganske naive,” sagde Mats Löfving.

Han har tidligere anslået, at der er 5000 medlemmer af kriminelle netværk i udsatte boligområder i Sverige, der er parat til at skyde hinanden.

“De har en ambition lige fra fødslen og opvæksten om at overtage kriminaliteten. Og der er vi i Sverige ganske naive”

Mats Löfving, vicerigspolitichef, til Sveriges Radio

Borgerlig partileder: Gør som Danmark

For nogle uger siden kom det frem, at bevæbnede kriminelle patruljerer på gaden og bevogter indgange til udvalgte bydele i Sveriges næststørste by Gøteborg.

Læs også: Indvandrerbander har taget kontrollen med gader i Sveriges næststørste by

Lederen af det største oppositionsparti Moderaterne, Ulf Kristersson, skriver torsdag i et debatindlæg i Expressen, at han som statsminister ville have gjort som Danmark, dvs. fordoble straffene for bandekriminalitet og bruge visitationszoner i udvalgte bydele.

Læs Ulf Kristerssons indlæg i Expressen her: En borgerlig regering hade redan gjort som Danmark