Indvandrerbander har taget kontrollen med gader i Sveriges næststørste by

0
4848
Politiet i Gøteborg efter en skudepisode den 20. august, hvor en mand blev skudt og såret. Gerningsmanden sprang ind i en bil og forsvandt. Foto: 9200 Björn Larsson Rosvall / TT / Ritzau Scanpix

En konflikt mellem to indvandrerbander er ude af kontrol i Gøteborg. Maskerede bandemedlemmer med skydevåben kontrollerer fremmedde på gaden, og de opfordrer lokale beboewre til at blive indedørs

Det lyder som scener fra en krigszone eller en mellemamerikansk narkoby:

Bevæbnede og maskerede kriminelle, der kontrollerer fremmede, der kommer til bydelen. Veje, der afspærres af kriminelle bander. Beboere, der bliver bedt af kriminelle om at blive hjemme. En kommunalt ansat, der kidnappes og mishandles, fordi hun har anmeldt en person, der lusker rundt med skydevåben ved en skole.

Men det er hverken Mellemamerika eller en krigszone. Det er Sveriges næststørste by, Gøteborg. Her hærger en blodig konflikt mellem to indvandrerbander, og den er nu kommet så langt ud, at der er beretninger om, at kriminelle forsøger at tage magten over hele bydele. Det skriver flere svenske medier, bl.a. Expressen og Gøteborg Posten.

En rapport fra myndighederne, som Gøteborg Posten citerer fra, viser, at i bydelen Hammarkullen i det nordøstlige Gøteborg har gaderne været øde i perioder, fordi beboerne udtrykkeligt er blevet opfordret til at holde sig inden døre af kriminelle.

Kidnappet og mishandlet

Der er også beretninger om bevæbnede og maskerede mænd, der bevogter indgange til bydelene Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet og Gårdsten.

Eller kommunalt ansatte, som stoppes ved vejspærringer, kontrolleret af kriminelle.

Af samme grund har det været nødvendigt at udstyre kommunalt ansatte med vagter, der kan eskortere dem gennem visse områder af Gøteborg.

Fra bydelen Bergsjön berettes om kriminelle, der kontrollerer folk på gaden, de ikke har set før.

Gøteborg Posten kan også fortælle, at forældre holder børn hjemme fra børnehaver, fordi de er bange.

Gøteborgs politichef afviser, at politeit har mistet kontrollen med del af byen. “De (kriminelle, red.) flygter, når vi kommer,” siger han til Expressen. Her ses politiet efter en skudepisode i Backa den 20. august. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / kod 9200. (Foto: 9200 Björn Larsson Rosvall/TT/Ritzau Scanpix

Politichef: Magtdemonstration fra de kriminelle

Gøteborgs politichef Erik Nord afviser dog, at kriminelle har taget kontrollen med gaderne.

”Den konklusion er jeg uenig i. De flygter jo, når vi kommer. Men der er tale om en magtdemonstration fra deres side, og det skal man ikke undervurdere. De vil gerne vise, at de bestemmer. Men det strækker sig ikke længere, end at de flygter, når vi kommer,” siger politichefen til Expressen.

Ifølge svenske medier står konflikten i Gøteborg mellem de kriminelle klaner Backar-banden og Ali Khan-netværket. Men Gøteborg-konflikten er langt fra den eneste. Kristeligt Dagblad citerer Svenska Dagbladet, der har talt med Mats Löfving, leder af politiets nationale operationelle afdeling.  Han anslår, at der er 5000 medlemmer af kriminelle netværk i udsatte boligområder i Sverige, der er parat til at skyde hinanden.

”Der er simpelthen enormt mange unge mænd, der er parate til at myrde andre. Det er helt forfærdeligt. Og det, der også er meget bekymrende, er, at etablerede kriminelle har en så systematisk måde at rekruttere nye og meget unge drenge til kriminalitet på,” siger Mats Löfving.

Konflikterne strækker sig helt til Danmark. I fredags blev fem yngre mænd fra en bande i Stockholm-forstaden Rinkeby fundet skyldige i at have skudt og dræbt to medlemmer fra en rivaliserende bande. Drabene skete i Herlev ved København sidste sommer. De blev dømt ved en dansk domstol og de tre fem fik livstid, mens de to yngste fik 20 års fængsel.