Sverigedemokraterne: Vi vil gøre alt for at få indflydelse

0
2280
Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson (th.) mødtes torsdag formiddag med Rigsdagens nyvalgte talsmand Andreas Norlén. Foto: TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Sverigedemokraterne er endnu ikke klar til at stemme for Moderaternes leder Ulf Kristerson som ny svensk statsminister. “Vi vil have indflydelse – og vi er ikke bange for et nyvalg” siger SD-lederen Jimmie Åkesson

Ulf Kristerson, der leder det borgerlige Moderaterne, er stadig favorit til at blive ny statsminister i Sverige. Men Kristerson er afhængig af det indvandringskritiske Sverigedemokraterne, som fik 17,6 procent af stemmerne til rigsdagsvalget.

Og Sverigedemokraterne har ikke tænkt sig at levere stemmer til en borgerlig statsminister, uden at få indflydelse. Det gjorde Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson klart, efter at han torsdag var til møde med med Talsmanden for Rigsdagen, Andreas Norlén. Talsmanden svarer til Folketingets formand og han fører lige nu samtaler med partilederne om regeringsmulighederne efter Rigsdagsvalget.

“Vi kommer ikke til at stemme passivt for en regering, som ikke fører en politik, som vi kan leve med. Vi forventer at få indflydelse. Vores 1,1 million vælgere forventer det. Får vi ikke indflydelse, vil vi anvende de magtmidler, vi har til rådighed, for at få indflydelse,” sagde Jimmie Åkesson på et pressemøde efter sit møde med Talmannen.

Blandt magtmidlerne er muligheden for at udløse et nyt valg.

“Jeg har sagt til Talmannen, at vi ikke er bange for et nyvalg. Men der er vi ikke endnu. Vi har stadig en del arbejde at gøre, før det kan komme på tale,” sagde SD-lederen.

Jimmie Åkesson foreslog også, at Andreas Norlén tager initiativ til at samle partierne til mere uformelle drøftelser, der ikke har karakter af forhandlinger. Det kan måske gøre det nemmere at føre samtaler med Sverigedemokraterne for de øvrige partiledere, som nærmest har besværget, at de ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterne, som kræver en markant strammere udlændingepolitik for Sverige.

Læs også: Sverigesdemokraterne vælter statsminister Löfven