Sverigesdemokraterne vælter statsminister Löfven

0
3535
Stefan Löfven taler med pressen efter dagens afstemning i Rigsdagen. Foto: Anders Wiklund/TT via AP

Historisk afstemning i den svenske Rigsdag: For første gang er en siddende svensk statsminister blevet væltet

Stemmer fra sverigesdemokraterne SD var afgørende, da den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven i dag blev væltet i det svenske folketing riksdagen. SD stemte sammen med de borgerlige partier, der kalder sig Alliancen. Dermed lød Löfvens nederlag på 204 mod 142.

Svenske medier kalder afstemningen for historisk, da det er første gang en siddende svensk statsminister er blevet stemt ud. Seks gange tidligere har de svenske politikere forsøgt at vælte en statsminister gennem en afstemning uden held. Efter nederlaget sagde Stefan Löfven, at det ikke ændrede på stemmefordelingen, da hverken de røde partier eller de borgerlige har flertal uden SD.

Under valgkampen sagde SDs leder Jimmie Åkesson, at der kunne være mange, der ville være en bedre statsminister end Stefan Löfven – og tilføjede ”mig for eksempel”. I første omgang bliver det dog formentlig lederen af den borgerlige Alliancen, den konservative Ulf Kristersson, der får chancen. Umiddelbart efter afstemningen i dag sagde Jimmie Åkesson, at han også vil stemme mod Kristersson, hvis ikke SD bliver behandlet bedre.

Med den store modvilje blandt de gamle partier mod SD, forventer flere eksperter en regering med Alliancen og socialdemokraterne.

Löfven og hans ministre fortsætter på posterne, indtil en ny regering er fundet.