Dansk Folkeparti vil have flere bandemedlemmer udvist og foreslår massiv investering i kameraudstyr, der kan spotte de kriminelles biler. Socialdemokratiet foreslår, at hvervning af børn og unge til banderne kriminaliseres
Leje af fængselspladser i udlandet og massiv investering i kameraudstyr, der kan genkende bilers nummerplader i det offentlige rum.
Det er to af de tiltag, som Dansk Folkeparti mener er nødvendige, hvis de bander, som lige nu skyder i de københavnske gader, skal bekæmpes effektivt.
De sidste ni år har Folketinget vedtaget tre bandepakker for at standse de kriminelle bander. Senest en Bandepakke 3, som indeholder 35 forskellige politiske initiativer, blandt andet øget kontrol og hårdere straffe.
Men trods bandepakkerne hærger de kriminelle bander stadig. Siden 14. september er der blevet skudt 11 gange i København. Flere gange har tilfældige forbipasserende været tæt på at blive ramt.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) holdt onsdag et møde med partierne bag bandepakkerne. Efter mødet fastslog han, at bandepakkerne virker. Som han sagde til Politiken, så sidder der lige nu 420 bandemedlemmer i fængsel.
”Der er flere i fængsel end udenfor, så det virker. Tænk hvis vi ikke havde gjort det her, så rendte de måske stadig rundt på gaden,” sagde justitsministeren.
DF: Brug for nye tiltag
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen er enig i at bandepakkerne har en effekt. Han peger bl.a. på, at der lige nu er sager på vej, som takket være bandepakkerne kan føre til domme på helt op til 20 års fængsel.
Men der skydes stadig i gaderne. Derfor er der brug for flere initiativer, mener Dansk Folkeparti, som blandt andet vil have sendt flere kriminelle udlændinge ud:
”Når en tredjedel af bandemedlemmerne ikke har dansk statsborgerskab, så skal de ikke være i Danmark. Derfor har vi meget klart sagt til regeringen, at vi vil have den til at undersøge, hvordan flere kan blive udvist. Lidt firkantet sagt, så ville en tredjedel af bandekonflikten være løst, hvis bandemedlemmer uden dansk statsborgerskab var udvist,” siger Peter Kofod Poulsen.
“Lidt firkantet sagt, så ville en tredjedel af bandekonflikten være løst, hvis bandemedlemmer uden dansk statsborgerskab var udvist”
Peter Kofod Poulsen (DF), retsordfører
Leje af fængselsceller
For at kunne udvise flere, vil Dansk Folkeparti have regeringen til at indgå aftaler med andre lande om leje af fængselspladser.
”De bandekriminelle er utroligt farlige at have siddende i danske fængsler. Derfor er det på tide, at regeringen kommer i gang med at få lejet fængselspladser i andre lande. Vi ved at Norge lejer fængselspladser i Holland, og Sverige og Italien arbejder på en løsning med Rumænien. Derfor må regeringen se at komme op i tempo,” siger DF-ordføreren.
Øget kameraovervågning
Et andet tiltag, som Dansk Folkeparti mener er nødvendigt, går under betegnelsen ANPG. Det står for automatisk nummerpladegengivelse og består af overvågningskameraer, som automatisk fotograferer alle bilers nummerplader i et givent område. Dermed vil man kunne se, hvor bilerne fra et bandeskyderi kører hen, og man vil nemmere kunne finde frem til andre bilister, der var i nærheden og kan vidne.
”Det vil være et fantastisk redskab for politiet. I Storbritannien har man 10.000 ANPG-kameraer. Det gør det meget nemmere at finde en bil, hvis der er blevet skudt i et område. Vi foreslår, at regeringen investerer stort i dette udstyr,” siger Peter Kofod Poulsen.
Samtidig foreslår Dansk Folkeparti, at optagelserne fra kameraerne skal kunne gemmes i op til 12 måneder. I dag må den type optagelser kun gemmes i 30 dage, men DF mener, at politiet med en dommerkendelse skal kunne gå i arkivet og bruge optagelser, der er op til et år gamle.
S: Hvervning af børn skal straffes
Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen foreslår, at banderne skal kunne straffes for at hverve børn og unge.
”Vi ser i dag at bandegrupperingerne er meget offensive i forhold til at få de unge med, så lad os ulovliggøre det. Hvis man er ude at hverve unge under 18 år, er det strafbart,” foreslår Trine Bramsen til Politiken.
Om Socialdemokratiets forslag siger Peter Kofod Poulsen:
”Det vil være svært at gennemføre, hvis man ikke forbyder banderne. Derfor vil det bedste være, at der forbydes flere bander end Loyal To Familia,” siger Peter Kofod Poulsen med henvisning til det administrative forbud mod LTF-banden, som Københavns Politi og Rigspoliti gennemførte for nogle uger siden.
”Vi ser i dag at bandegrupperingerne er meget offensive i forhold til at få de unge med, så lad os ulovliggøre det”
Trine Bramsen (S), retsordfører