Sverigedemokraterne: Det ender med nyvalg

0
1748
Alle partilederne mødtes mandag med Rigsdagens formand Andreas Norlen. Her er det Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson. Foto: Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT

Moderaternes Ulf Kristerson har opgivet at danne regering. Sverigedemokraterne holdes stadig udenfor indflydelse, og SD-leder Jimmie Åkesson spår nyvalg

Søndag smed Moderaternes leder Ulf Kristersson håndklædet i ringen. To ugers forsøg på at danne en ny svensk regering var endt uden resultat, og nu har rigsdagens formand – den såkaldte talman – Andreas Norlen givet opgaven med at forsøge at samle et flertal om en ny regering videre til Socialdemokraternes afgående statsminister Stefan Löfven.

Ulf Kristersson har ligesom resten af den borgerlige alliance ikke ønsket at inddrage det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne i drøftelserne, og SD bliver næppe heller inddraget i Stefan Löfvens sonderinger.

SD-lederen Jimmie Åkesson bakker dog op om valget af Stefan Löfven. Men han mener ikke, at Löfven skal have mere end én uge til sit arbejde.

“Valget er nu flere uger siden, Ulf Kristerson har brugt to uger på sine sonderinger, og han nåede frem til et resultat, som vi havde regnet ud på forhånd. Derfor behøver Stefan Löfven ikke at få lige så lang tid. Vi kan jo ikke fortsætte med sonderinger de næste fire år,” siger Jimmie Åkesson til svt.tv.

Statsminister Stefan Löfven skal nu forsøge at samle et flertal bag en ny regering. Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix)

Sverigedemokraterne blev valgets store vinder. Partiet gik frem fra 12,9 til 17,6 procent af stemmerne og har nu 62 ud af 349 pladser i Rigsdagen. Alligevel bydes SD ikke med til forhandlingerne.

“Kristersson har tydeligt sagt, at SD ikke skal have indflydelse. Sådan en regering vil vi selvfølgelig ikke bakke op om,” siger Jimmie Åkesson.

Han forudsiger, at det må ende med et nyvalg:

“Som det ser ud nu er det der, vi ender. Jeg er svært at se hvilke knuder, der kan løses, hvis du fortsætter i samme spor,” siger Jimmie Åkesson til Expressen TV.

Læs også: Partiet de andre ikke vil tale med – se hvad de vil