Storbritannien vender ryggen til Nordirland

0
1663
Premierminister Boris Johnsson fotograferet i London, da han tirsdag havde besøg af EU-parlamentets formand David Sassoli. Foto: ISABEL INFANTES / AFP / Scanpix

Britiske medier spekulerer på, at Storbritannien er ved helt at opgive Nordirland for at lade det blive en del af Irland. Det kan være prisen for Brexit og samtidig en rigtig god forretning for briterne

Måske var der en ekstra grund til at den irske regeringsleder Leo Varadkar smilede bredt efter sit seneste møde med sin britiske kollega, Boris Johnson. De to har tilsyneladende fundet sammen om en politisk plan for Brexit, der har sendt forhandlerne i Bruxelles på overarbejde. Og mens de gamle medier på kontinentet går mest op i at være overraskede over at Brexit med en aftale alligevel kan blive en realitet, overser de prisen for en aftale.

Britiske medier derimod skriver mere eller mere direkte, at et farvel til Nordirland som en del af Storbritannien kan være prisen for Brexit. Avisen Telegraph skriver endda, at der virkelig ingen grund er til at holde på Nordirland. Og at er farvel til Nordirland på flere måder er til briternes fordel.

Mange briter aner ifølge avisen ikke, hvor dyrt det er at holde fast på Nordirland. Udgifter til sikkerhed, administration og støtte til områdets svage økonomi løber op i et trecifret milliardbeløb. Mere præcist 171 milliarder kroner i dagens kurs – hvilket er klart mere end det britiske bidrag til EU.

Nordirerne selv forventer, at deres tid som en del af Storbritannien snart er forbi. Ifølge meningsmålinger tror et klart flertal, at de indenfor en horisont på ti år bliver en del af republikken Irland.

Fornuftigt

Under alle omstændigheder bliver Nordirland knyttet tættere til sin nabo i syd under den aftale om Brexit, der nu ligger på bordet. For at undgå en egentlig grænse mellem del af Storbritannien og republikken Irland lægger både Dublin og London op til, at Nordirland reelt forbliver i EU. Området får så fælles økonomiske forhold med naboen i syd og forbliver i en toldunion.

Tilsvarende bliver nordirernes tilknytning til resten af Storbritannien svagere. Reelt vil der være tale om en grænse med toldkontrol og kontrol af andre økonomiske forhold mellem Nordirland og naboerne på den britiske hovedø.