Storbritannien: Højere løn i stedet for flere migranter

0
1449
Boris Johnson taler på de konservatives kongres i Manchester. Foto: REUTERS/Toby Melville

Den britiske regering vil arbejde for højere løn til briterne, så de tager de jobs, der ellers er blevet besat med billig arbejdskraft fra udlandet

Da den britiske premierminister Boris Johnson holdt den afsluttende tal ved sit partis kongres i Manchester onsdag, var jublen stor. Han talte om klassiske konservative værdier med ny energi og talte hårdt imod tidens politiske korrekthed. Han ønsker højere løn for at få gang i erhvervslivet og han fik endda en del klapsalver, da han samtidig erkendt, at skatten også må stige.

Boris Johnson kunne sige ordet ’kapitalisme’ uden skam eller rødmen, hvilket ellers også har været et fy-ord for mange konservative. Og i hans version er det en fremtid for briterne, der skal arbejde mere og have mere i løn. Briterne, der i forvejen skaber mere værdi end tyskerne i gennemsnit, skal være mere produktive og til gengæld skal både mindsteløn og de almindelige lønninger stige.

Mange medier sammenligner ham efter talen med hans legendariske konservative forgænger, Margaret Thatcher, der også kan skabe begejstring selv blandt tvivlerne i sit parti. Thatcher skulle og ville trække Storbritannien op af en lang økonomisk krise, hvor Den internationale Valutafond på et tidspunkt måtte redde briterne fra fallit. Så slemt er det ikke nu, men til gengæld er billeder af tomme benzinstationer og usikkerhed om julehandlen er stor udfordring.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Manipulation

Virksomheder som slagterier, restauranter og indenfor transport har længe klaget over, at de ikke længere kan regne med medarbejdere fra lavtlønslande. De forsvandt i stor stil i forbindelse med Brexit og det er som om virksomhederne ikke har forberedt sig på den nye tid. I stedet forsøger de at presse regeringen til at åbne grænserne for hvad den selv ser som ukontrolleret indvandring.

Vi har fortalt om vognmændene, der i høj grad var med til at skabe den panik, der tømte benzinstationerne – læs mere her. Nu under de konservatives partikongres er der så kommet billeder af landmænd, der skyder deres egne svin. Angiveligt fordi slagterierne ikke kan nå at slagte nok, fordi de mangler deres billige østeuropæiske slagteriarbejdere.

Premierminister Boris Johnson får et opmuntrende kys at hustruen Carrie Johnson inden han skal holde sin afsluttende tale på Conservative Partys kongres i Manchester. Foto: REUTERS/Phil Noble

Den slags billeder er manipulerende, fordi ingen kan argumentere imod dem. Når Boris Johnson og hans folk argumenterer, at virksomhederne kunne have trænet og ansat nye folk i stedet for dem, der tog afsted, virker det ikke. For folk har billederne af de døde grise i hovedet.

I det hele taget er de gamle medier ganske forbeholdne overfor Boris Johnsons planer om at arbejde sig ud af krisen. Hos det statslige BBC går kritikken på, at Boris Johnson ikke kan levere på løfterne. Og da Boris Johnson under et af de sjældne interviews, som BBC bringer med ham, talte sig varm, bad studievært ham simpelthen om at holde mund.

”Jeg troede, I havde inviteret mig ind, netop for at tale,” lød det syrligt fra premierministeren. Derefter vendte han tilbage til partikongressen og det politiske flertal, der tror på ham.

Kilder: BBC, Telegraph, Reuters