Fem gange så mange migranter slipper over den engelske kanal sammenlignet med tidligere. En farlig rejse, der til gengæld i reglen giver dem en opholdstilladelse

Det britiske indenrigsministerium har ingen officielle tal over, hvor mange der slipper levende over den engelske kanal fra Frankrig. Eller også vil man i rykke ud med dem, for tallene er kontroversielle. Journalister fra Sky News har fundet frem til mindst 1359 migranter, der er sluppet over alene i år.

Til sammenligning havde 297 held med at komme levende over sidste år, så tallet for i år er allerede nu næsten fem gange så højt. Nogen tager sig over i dykkerdragter, andre i små motorbåde, hvis de har råd. Sky har også fundet en tidligere sejler fra Irans OL-hold, der klarede sig over i en kano.

Fælles for dem alle er, at de har betalt for turen til menneskesmuglere og at de har været ualmindeligt heldige. Den engelske kanal er et af de mest trafikerede farvande i verden, og hvis et større skib bare sejler forbi, risikerer migranter at kæntre. Det meste af året er vandet dræbende koldt.

Tallene fra Sky News viser da også, at der især er i sommermåneder, at migranterne overlever turen. Kommer de tæt på den engelske kyst, er der en god chance for at de bliver samlet op af britiske både, der netop arbejder for det britiske indenrigsministerium. Den britiske regerings politik er, at man skal handle for at undgå tab af menneskeliv.

Fransk hjælp

Sky News har talt med en række, der er kommet over den engelske kanal med hjælp fra menneskesmuglere. En ting går igen, nemlig at de franske myndigheder intet gør for at forhindre deres sejlads. Hverken når de skaffer sig en plads på en båd eller når de stikker til søs, griber franskmændene ind.

Flere fortæller journalisterne, at fransk politi så dem på vej. I enkelte tilfælde hjælper de dem på vej ved at lyse for dem, så de kan finde væk fra den franske kyst. Franskmænd, der hjælper flygtningene, fortæller at det især er iranerne, der er desperate nok til at søge over kanalen.

Det officielle Storbritannien har ikke kommenteret historien fra Sky News, for tallene er kontroversielle og i strid med løfterne fra regeringen om at få flygtningene sendt tilbage. Indenrigsministeriet siger, at man i år og sidste år har sendt omkring 85 tilbage til den franske side. Det svarer altså til kun 6 procent af dem, Sky News har fundet – resten har altså fundet sig en plads i det britiske.