Syrien: IS-krigere slipper fri

0
1396
Tyrkiets angreb ind i Syrien har fået kurderne til at slippe IS-krigere løs fra de kurdiske fangelejre. Foto: Ozan KOSE / AFP

De første IS-krigere er sluppet væk fra kurdernes fangelejre i Syrien og kan slutte sig til de terrorister fra IS, der slap væk fra kampene tidligere på året

Samtidig er det kommet frem, at amerikanerne ikke har fået fingre i de særligt farlige IS-fanger, som de ønskede at samle sammen før den tyrkiske invasion. Listen var på omkring 60 fanger, men amerikanske medier beretter, at hæren kun har hentet to . Angiveligt har de kurdiske fangevogtere ikke ønsket at udlevere fanger til amerikanerne, fordi de kunne se, at amerikanerne svigtede dem.

Foreløbig siges det, at kun en håndfuld IS-krigere er sluppet væk. Samtidig er kvinder, der var gift med IS-krigere, og deres børn sluppet væk fra en fangelejr – omkring 1000 i alt. En række af kvinderne i den situation har tidligere i interviews udtrykt, hvor ekstreme og voldsberedte, de stadigvæk er.

Dyrt for Tyrkiet

For en gangs skyld siger tyrkerne og den amerikanske præsident det samme. Nemlig at kurdere slipper krigsfangerne fri for at trække USA ind i kampene. Foreløbig er det dog mere sandsynligt, at det er en følge af den forvirring, som invasionen fra Tyrkiet har udløst.

Uanset hvad, så er det tyrkerne, der kommer til at betale prisen. Fra europæisk side har man vedtaget et stop for våbenhandel til NATO-medlemmet Tyrkiet og understreger samtidig, at hvis der slipper IS-fanger ud i denne situation, så er det helt og holdent Tyrkiets ansvar. Fra amerikansk side er reaktionen mere truende – her tales der om at starte sanktioner mod Tyrkiet, der kan vælte tyrkernes svage økonomi.

Samtidig står tyrkerne pludselig overfor en ny og ligeværdig modstander. Kurderne har indgået en aftale med den syriske leder Bashar al-Assad, hvis tropper nu rykker frem mod den tyrkiske grænse og har taget en by, der stod på tyrkernes liste over byen, der først skal indtages. Den syriske regeringshær er ingen trussel for tyrkerne, men bag den står russerne – og dermed er tyrkerne i alvorlige problemer.