Svensk statsminister anmeldt for udtalelser om indvandrere

0
2406
Et udvalg i Rigsdagen (billedet) skal behandle en klage over statsmnister Stefan Löfven fra Moderaternes leder Ulf Kristersson.

Indvandringsspørgsmålet splitter den svenske venstreorienterede regering. Nu er den svenske statsminister også anmeldt for sin nye hårde kurs mod migration

På det sidste har statsminister Stefan Löfven taget bladet fra munden og sagt, at Sverige har brug for færre indvandrere og at dem, der er kommet til landet, hurtigere skal i arbejde og forsørge sig selv. Den holdning vækker vrede hos regeringens mere røde fløj. Og den uenighed skubber oppositionen til både i parlamentet og i medierne.

I forvejen er der åben strid i regeringen om blandt andet holdningen til Tyrkiet. Miljöpartiet, der er en del af selve regeringen, og det tidligere kommunistparti Vänsterpartiet kræver begge en klarere støtte til kurderne. I dag og i går eskalerede konflikten, hvor både Löfven og formanden for Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt, beskylder hinanden for direkte at lyve.

Oveni det har lederen af det store oppositionsparti Moderaterna, Ulf Kristersson, nu meldt statsministeren til et særligt udvalg under Riksdagen. Anmeldelsen går på, at Löfven ikke kan udtale sig som leder af socialdemokraterne, når det han siger ikke stemmer overens med politikken i den regering, hvor han er statsminister. Det er en særlig svensk måde at sætte en politiker under pres på og det at blive anmeldt til udvalget, kan blive en meget alvorlig sag for Löfven og dermed regeringen.

Det hemmelige udvalg

Konstitutionsutskottet, som udvalget hedder, har sin rod helt tilbage til arbejdet med at lave den første demokratiske grundlov i Sverige i 1809. Det er i dag et stående udvalg, der især overvåger ministrenes arbejde og hvor formanden altid er fra oppositionen – i dette tilfælde Moderaterna. Udvalget har ret til at få udleveret alle bilag og hvis det udtaler kritik, har det en alvorlig konsekvens for den enkelte politiker.

Der er et vist mål af drilleri i Moderaternas anmeldelse, for de er langt hen ad vejen enig med Löfvens nye holdninger. Som i Danmark begynder der at tegne sig en bred enighed om at migrationspolitikken har slået fejl. En enighed, der omfatter store af socialdemokratiet sammen med de konservative Moderaterna og de egentlige, indvandringskritiske Sverigesdemokraterna.