Storbritannien truer EU

0
2260
Premierminister Boris Johnson, her ved et pressemøde forleden i Irland, har stigende opbakning fra de britiske vælgere. Foto: REUTERS/Phil Noble

Med ny opbakning fra USA og medvind i meningsmålingerne slår Boris Johnsons regering tilbage mod EU. Den minder om at et hårdt Brexit vil koste enkelte lande dyrt

Det sker, at en politiker kommer styrket ud af en ydmygelse. Efter at være blevet lokket i et pressebaghold af Luxembourgs førsteminister og derefter blevet belært af en tidligere hollandsk leder om europæisk politik kan den britiske premierminister Boris Johnson nu ranke ryggen. Der er ny støtte fra USA, hvor regeringen er forundret over den behandling, som briterne får – og USA vil være afgørende for britisk økonomi efter Brexit.

Styrken bliver brugt til at minde de andre EU-lande om at de også står til at tabe økonomisk ved et hårdt Brexit. Nogle lande vil blive hårdere ramt end Storbritannien selv ved en skilsmisse fra EU uden en aftale – det gælder for Irland. Og også lande som Spanien, hvor erhvervslivet i dag blev belært af en britisk minister om omkostninger i tabte fiskerettigheder og mindre landbrugseksport.

Samtidig har Boris Johnson nu sikret sig tid indtil udgangen af måneden til at fremlægge et revideret forslag til Brexit. Formentlig vil den ligne den aftale, der allerede ligger på bordet – undtagen på et, afgørende punkt. Det er afgørende for Boris Johnson at undgå den såkaldte back-stop, hvor Storbritannien reelt kunne blive fanget i EU-systemet uden indflydelse.

Suveræn derhjemme

Den nye medvind giver bonus i de hjemlige meningsmålinger. De konservative under Boris Johnson fører klart. Og med udsigt til valg snart, så er det for partiet en særlig glæde, at de står til klart at slå ærkefjenden, Labour.

Labour bliver i de seneste målinger overhalet af det tredje parti i traditionel britisk politik, de liberale. Dermed kan de konservative splitte deres modstandere og vinde langt flere sæder i parlamentet. Dertil kommer hjælp fra Brexit Party, der er næsten lige så store som Labour i meningsmålingerne og hvis stemmer i høj grad vil gå til konservative med en markant holdning til Brexit.

Og det hele er personligt. Boris Johnson fører stort over Labours ekstreme leder, Jeremy Corbyn, på næsten alle punkter. En ny meningsmåling viser, at Labours leder kun finder opbakning blandt de helt unge på 18 til 24 år.

Resten foretrækker Boris Johnson. På en skala med 100 point ligger han 33 point foran Jeremy Corbyn i vælgernes respekt. Et forspring som man stort set aldrig ser i britisk politik.