Politisk flertal sætter foden i overfor høje betalingsgebyrer

0
1643
Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby interviewes af DR, da aftalen om betalingsløsninger blev offentliggjort torsdag eftermiddag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti med i aftale, som skal forhindre at Nets og andre betalingsvirksomheder kan tage urimeligt høje gebyrer

På fem år er antallet af transaktioner via Betalingsservice flerdoblet. Alligevel koster det stadig 4,32 kroner i gebyr, når du betaler din husleje eller f.eks. donerer penge til en velgørende organisation.

Det har vakt mistanke om, at Betalingsservicen tjener stadig mere på sine transaktioner. Men hidtil har det ikke været muligt at få oplyst, hvordan gebyret er skruet sammen. Nets, som netop har solgt Betalingsservice til Mastercard, har nemlig henholdt sig til, at der var tale om forretningshemmeligheder.

Men det er slut nu. Et stort politisk flertal i Folketinget – kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige er ikke med – indgik torsdag en politisk aftale om betalingsløsninger. Aftalen betyder, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu får bedre mulighed for at gribe ind overfor eksempelvis Betalingsservice, hvis styrelsen vurderer, at priserne er urimeligt høje.

Vil ikke blive billigere med det samme

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby er glad for aftalen. Han tror dog ikke, at den her og nu vil føre til lavere priser:

”Jeg tror ikke det bliver billigere på den korte bane, for vi har ikke noget synligt belæg for at sige, at der er blevet overfaktureret. Men vi og andre har undret os over, at de 4,32 kroner pr. transaktion ikke er faldet, selv om der nu er fem-seks gange så mange transaktioner. Det er i vores optik tegn på, at avancen er blevet større og større,” siger Hans Kristian Skibby.

Mistanken om overpriser har fået ekstra næring, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i sidste uge offentliggjorde et notat om betalingsmarkedet. Her skriver styrelsen, at Betalingsservice har “monopollignende karakter” i Danmark, og at konkurrencesituationen kan give Nets “større markedsstyrke og dermed bedre mulighed for at tage en høj pris”.

Notatet fik erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at indkalde partierne til drøftelser af et lovindgreb. Det er disse forhandlinger, som nu har ført til en aftale.

”Rigtig mange danskere og danske virksomheder benytter betalingstjenester til at betale deres regninger. Af hensyn til dem er det vigtigt, at udbyderne ikke kan udnytte en stærk markedsposition til at opkræve urimelige gebyrer,” siger erhvervsministeren i en pressemeddelelse.