Kristendom under pres: Støttepartier vil have konfirmandundervisning ud af folkeskolen

0
2613
Den radikale partileder Morten Østergaard taler på radikales landsmøde på Hotel Nyborg Strand i lørdags. På landsmødet vedtog partiet en resolution om, at konfirmationsforberedelsen skal ud folkeskolen. Foto: Carsten Bundgaard/Scanpix 2019

Radikale, SF, EL og Alternativet mener, at konfirmationsforberedelse er en privat ting, der skal foregå i fritiden. “De Radikale og socialistiske partier kæmper en indædt kamp for at adskille kirke og stat,” siger Alex Ahrendtsen (DF)

I sidste uge var det kristendomsundervisningen, som regeringens støttepartier ville af med, og nu er det konfirmationsforberedelsen, der står for skud. I weekenden vedtog Det Radikale Venstre en resolution på sit landsmøde med overskriften “Konfirmation ud af folkeskolen”, og både Enhedslisten og SF bakker op.

Den Radikale landsmøde-beslutning lyder sådan her:

Radikale Venstre mener ikke at konfirmationsforberedelse er en del af folkeskolens primære virke og dette derfor bør ligge udenfor skoletiden, sammen med andre fritidsaktiviteter. Radikale Venstre mener derfor, at kommunerne skal fritages fra alt ansvar for at planlægge og organisere konfirmationsforberedelse.

Dét synspunkt er Enhedslistens kirkeordfører Christian Juhl enig i:

“Religion er en privat sag. I skolen skal man selvfølgelig undervise i de forskellige religioners betydning. Men al form for forkyndelse må foregå uden for skoletiden,” siger han til Kristeligt Dagblad.

SFs Jacob Mark mener også, at konfirmationsforberedelse skal foregå i fritiden, og Alternativets  kirkeordfører Sikandar Siddique siger, at kristendommen ikke bør have særstatus i folkeskolen:

”Tværtimod mener vi, at anerkendte trossamfund samt livsynssamfund skal ligestilles med kristendommen i undervisningen,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Alex Ahrendtsen: Venstrefløjen hader kristendom

At venstrefløjen vil have kristendommen ud af folkeskolen, kommer ikke bag på Dansk Folkepartis kultur- og skoleordfører Alex Ahrendtsen. Han var tirsdag forfatter på et indlæg i Kristeligt Dagblad under overskriften ”Venstrefløjens had til kristendommen”, hvor han bl.a. skriver:

”De rødes had til kristendommen er gammelt, og det er ideologisk. Kommunismen, socialismen og nationalsocialismen er verdslige religioner, der tilbyder frelse på jorden. Kristendommen er derfor en naturlig konkurrent, fordi den prædiker det modsatte. Der er ingen frelse på jorden, kun i det hinsidige. Derfor har disse tre venstreorienterede bevægelser siden deres fødsel bekæmpet kristendommen”.

Alex Ahrendtsen, skole- og kulturordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Alex Ahrendtsens indlæg var en kommentar til sidste uges debat om kristendomsundervisningen i folkeskolens yngste klasser, som radikale og venstrefløjen vil erstatte med et religions- eller medborgerfag. Og efter de radikales udspil om konfirmation, er DF-ordføreren på banen igen.

Til Berlingske siger han onsdag, at forslaget vidner om, at de Radikale og socialistiske partier “kæmper en indædt kamp for at adskille kirke og stat”. En kamp som de borgerlige partier bør gøre alt for at forhindre. Alex Ahrendtsen opfordrer de øvrige borgerlige partier til at gå ind i et “fuldtonet forsvar for den kristne kultur”, siger han:

”De skal fortælle, at folkekirken er god, at konfirmationsforberedelse er godt og at kristendomsfaget skal bevares, for Danmark er et land, der hviler på kristne grundværdier. Det har skabt det her forholdsvis dejlige samfund. Uden kristendom ville Danmark være et forfærdeligt og kærlighedsløst land at leve i. Alternativet er kulturradikalisme og socialisme, og det er den sikre vej mod fattigdom og åndelig fattigdom,” siger Alex Ahrendtsen til Berlingske.

Marie Høgh: Konfirmationsforberedelse er livsoplysning

Sognepræst Marie Høgh, der er konservativ folketingskandidat, mener også, at de borgerlige partier, inklusive hendes eget, skal kæmpe mere for at bevare kristendommens position i det danske samfund. Hun fastslår, at konfirmationsundervisningen er vigtig:

“Konfirmandundervisning er jo ikke religiøs indoktrinering, som venstrefløjen får det til at lyde som om. Det er også livsoplysning og dannelse. Jeg gør selv meget ud af, at konfirmanderne skal forstå, hvordan kristendommen afspejler sig i vores kultur og historie og vores menneskelige omgang med hinanden,” siger Marie Høgh til Berlingske.